Björn Rzoska & Johan Danen (Groen)

‘De Turteltaks klinkt als de Last Post van het goed bestuur’

Björn Rzoska & Johan Danen (Groen) Fractieleider en parlementslid in het Vlaams parlement

Het gebeurt niet alle dagen dat zo’n slechte regeringsbeslissing werkelijkheid wordt, schrijven Bjorn Rzoska en Johan Danen (Groen). ‘De Turteltaks slaat toe: Elk gezin krijgt een extra factuur in de bus van minstens 100 euro. Elke kmo krijgt een factuur van gemiddeld 1.200 euro.’

Het gebeurt niet alle dagen dat zo’n slechte regeringsbeslissing werkelijkheid wordt. Maar vandaag 1 maart gebeurt het toch. Elk gezin krijgt een extra factuur in de bus van minstens 100 euro. Elke kmo krijgt een factuur van gemiddeld 1.200 euro. De Turteltaks slaat toe.

Spaarzaamheid wordt bestraft

Staat er iets tegenover die factuur? Neen. Als u heel spaarzaam elektriciteit gebruikt, of net alle elektrische apparatuur op maximum zet met de ramen en deuren wijd open, uw Turteltaks is dezelfde. Houdt de taks van de regering van N-VA, Open VLD en CD&V rekening met uw financiële draagkracht? Absoluut niet.

Hoe minder u verdient, hoe zwaarder in procenten de Turteltaks binnenkomt. Dat is het schandalig oneerlijke van deze liberale vlaktaks.

Regering van N-VA, Open VLD en CD&V bleef doof

Iedereen probeerde de regering van N-VA, Open VLD en CD&V op andere gedachten te brengen. Groen lanceerde de term Turteltaks op 14 oktober op Twitter. Sindsdien werd het woord duizenden keren gebruikt. Unizo trok van leer. Test-Aankoop trok gisteren naar het Grondwettelijk Hof. De Ombudsman kon het niet meer aanzien en reserveerde de domeinnaam turteltaks.be. Duizenden burgers lieten hun ongenoegen blijken op de sociale media.

Het kon nochtans eerlijker

Nochtans is het mogelijk om de Europese klimaatdoelstellingen te halen en tegelijk een ontsporing van de factuur voor de gezinnen te voorkomen. Maar dan had de Vlaamse regering wel de moed moeten hebben om ook een bijdrage te vragen uit de overwinsten van de mega-zonneparken van bedrijven die voor 2013 in gebruik werden genomen. Dat geeft een inkomst van minstens 36 miljoen euro per jaar.

De regering had ook aan de distributienetbeheerders kunnen opleggen om gedurende 6 jaar de winstuitkering aan hun aandeelhouders te verlagen. En gedurende zes jaar 211 miljoen euro kunnen opnemen in haar begroting. Op die manier zouden de sterkste schouders de zwaarste lasten gedragen hebben. Het probleem werd veroorzaakt door de overheid, de overheid moet dan ook voor een oplossing zorgen. Het kon dus wel degelijk anders.

Horen, zien, zwijgen

Ook binnen de Open VLD maken sommigen de analyse dat de Turteltaks het Waterloo van hun partij wordt. Een liberale partij met als belangrijkste ‘realisatie’ een taks, is met recht en reden ongerust. Maar de regering-Bourgeois gaf geen krimp.

Toen Groen onthulde dat appartementsbewoners ook nog eens een Turteltaks op de lamp in de gang kregen, vond liberale minister Turtelboom dat normaal.

Toen bleek dat de taks de financiën van steden en gemeenten zou verzwaren, stak de Vlaamse regering de kop in het zand.

Toen Groen onthulde dat de kmo’s een factuur van meer dan duizend euro te slikken kreeg, keek ze de andere kant op.

Toen we aantoonden dat een groot deel van de Turteltaks gebruikt zal worden om bomen van over de oceaan op te stoken in de biomassacentrale van Langerlo, zweeg de regering van N-VA, CD&V en Open VLD.

Horen, zien en zwijgen. De drie regeringspartijen namen de houding aan van de bekende drie aapjes.

Kracht van achteruitgang

De Turteltaks is typisch voor deze Vlaamse regering. De nieuwe ‘Zweedse’ coalitie van nationalisten, liberalen en christendemocraten beloofde te regeren met de ‘kracht van verandering’. Deze verandering nam voor de mensen de gedaante aan van een zure factuur. Kracht van verandering betekent voor 99% van de Vlamingen dus een krachtige achteruitgang van hun gezinsbudget. De Turteltaks klinkt als de Last Post van het goed bestuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content