Op 1 maart gaat in Vlaanderen de nieuwe verhoogde 'Bijdrage Energiefonds' in voege, ofte de Turteltaks. De taks dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren.

Test-Aankoop heeft nu een raadsman aangesteld om een procedure tot vernietiging bij het Grondwettelijk Hof in te leiden. "De Turteltaks is immers pure discriminatie en bovendien overschrijdt de Vlaamse overheid hiermee haar bevoegdheden", aldus de consumentenorganisatie. .

"Dicriminatie en dubbele belasting"

Zo betalen alleenstaanden met een jaarverbruik van 1.200 kWh 100 euro, net als een gezin dat drie keer zoveel verbruikt, argumenteert de verbruikersorganisatie. Bovendien betalen bedrijven in verhouding heel wat minder heffing. Wie in een appartement woont, betaalt nog eens extra voor de gemeenschappelijke ruimtes. Wie zijn woning verwarmt met accumulatieverwarming, betaalt nog veel meer. "Al deze factoren zorgen voor een pure discriminatie", zegt Test-Aankoop.

Naast discriminerend vindt Test-Aankoop ook dat de taks bevoegdheidsoverschrijdend is. De belasting wordt, volgens Test-Aankoop, berekend op basis van het verbruik. Daarmee bezondigt de Vlaamse regering zich aan het invoeren van een dubbele belasting. Er bestaat immers al een federale bijdrage die op dezelfde grondslag wordt geïnd. "Een dubbele belasting dus en een schending van de bevoegdheidsverdeling zoals omschreven in de grondwet", luidt het bij de consumentenorganisatie.

Niet alleen

Test-Aankoop staat niet alleen in zijn demarche. Vanuit particuliere hoek werd al een procedure opgestart, en ook de PVDA bereidt een procedure voor. "We zijn daar volop mee bezig, en zitten in de laatste fase van de voorbereiding", aldus initiatiefnemer Tom De Meester. Hij wijst er op dat alle procedures hoe dan ook worden gebundeld. De partij zal contact opnemen met Test-Aankoop, om samen te werken. (Belga)

Op 1 maart gaat in Vlaanderen de nieuwe verhoogde 'Bijdrage Energiefonds' in voege, ofte de Turteltaks. De taks dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. Test-Aankoop heeft nu een raadsman aangesteld om een procedure tot vernietiging bij het Grondwettelijk Hof in te leiden. "De Turteltaks is immers pure discriminatie en bovendien overschrijdt de Vlaamse overheid hiermee haar bevoegdheden", aldus de consumentenorganisatie. . Zo betalen alleenstaanden met een jaarverbruik van 1.200 kWh 100 euro, net als een gezin dat drie keer zoveel verbruikt, argumenteert de verbruikersorganisatie. Bovendien betalen bedrijven in verhouding heel wat minder heffing. Wie in een appartement woont, betaalt nog eens extra voor de gemeenschappelijke ruimtes. Wie zijn woning verwarmt met accumulatieverwarming, betaalt nog veel meer. "Al deze factoren zorgen voor een pure discriminatie", zegt Test-Aankoop. Naast discriminerend vindt Test-Aankoop ook dat de taks bevoegdheidsoverschrijdend is. De belasting wordt, volgens Test-Aankoop, berekend op basis van het verbruik. Daarmee bezondigt de Vlaamse regering zich aan het invoeren van een dubbele belasting. Er bestaat immers al een federale bijdrage die op dezelfde grondslag wordt geïnd. "Een dubbele belasting dus en een schending van de bevoegdheidsverdeling zoals omschreven in de grondwet", luidt het bij de consumentenorganisatie. Test-Aankoop staat niet alleen in zijn demarche. Vanuit particuliere hoek werd al een procedure opgestart, en ook de PVDA bereidt een procedure voor. "We zijn daar volop mee bezig, en zitten in de laatste fase van de voorbereiding", aldus initiatiefnemer Tom De Meester. Hij wijst er op dat alle procedures hoe dan ook worden gebundeld. De partij zal contact opnemen met Test-Aankoop, om samen te werken. (Belga)