Vrijdag maakte De Croo bekend dat de federale regering elke euro verdubbelt die wordt ingezameld voor Hongersnood 12-12. Een van de getroffen landen waar fondsen voor worden ingezameld is Jemen, waar een burgeroorlog aan de gang is.

Dat een van de hoofdrolspelers in het conflict, Saudi-Arabië, oorlog voert met Belgische wapens stoot De Croo tegen de borst. Langs de ene kant er alles aan doen om in Jemen mensenlevens te redden en langs de andere kant wapens leveren, is volgens De Croo "dweilen met de kraan open".

"We proberen mensenlevens te redden, maar die worden voor een deel in gevaar gebracht door de wapens die we zelf uitvoeren", aldus De Croo. Volgens hem gaat meer dan 60 procent van de wapenexport uit Wallonië naar Saoedi-Arabië.

"Van twee dingen één. Je kan niet langs de ene kant wapens blijven verkopen die daar mensen aan flarden schieten en langs de andere kant als federale regering er alles aan doen om mensenlevens te redden".

Wallonië is zelf bevoegd voor haar wapenhandel. De Croo kan dus de export dus niet zelf stoppen. "Ik kan alleen maar bij hen pleiten om die waanzin stil te leggen. Een oplossing zou zijn een wapenembargo in te stellen om humanitaire redenen", aldus De Croo, die zegt dat hij voor zijn pleidooi ook de steun heeft van premier Charles Michel.

Over Saudi-Arabië liet die laatste deze week in Knack een voorzichtiger geluid horen. Michel vindt het geen goed idee om 'met een megafoon' onze buitenlandpolitiek te voeren. De handelsrelaties met dat land noemt hij 'een moeilijke afweging voor elke regering.'

'Ik ben meer voor een voorzichtige aanpak. Door alle bruggen met de Saudi's op te blazen, speel je de hardliners in de kaart en verliezen de hervormers onze steun. Ik wil ook wel zeggen waar het op staat, maar ik zal altijd aanvoelen tot waar ik kan gaan zonder onherstelbare schade aan te richten.'

In Vlaanderen is er ook al langer discussie over een eventueel embargo tegen Saudi-Arabië. Het officiële standpunt nu is dat aanvragen geval per geval worden bekeken, maar dat het antwoord voor de Saudi's in principe neen is. "Geval per geval bekijken is een goede zaak, maar als je situaties als deze ziet, kan je toch niet blijven dweilen met de kraan open", aldus De Croo.

In Afrika lijden minstens twintig miljoen mensen, onder wie anderhalf miljoen kinderen, aan ernstige ondervoeding. Volgens de Verenigde Naties is dit de zwaarste humanitaire ramp sinds 1945. Toch blijkt het niet eenvoudig mensen te engageren.

Geert Bourgeois: 'We voelen ons niet aangesproken. Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saudie-Arabië'

"We voelen ons niet aangesproken. Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië". Dat zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Geert Bourgeois in een reactie op de uitspraken van federaal vicepremier Alexander De Croo. Die deed zondag in De Zevende Dag een oproep voor een wapenembargo naar Saoedi-Arabië om humanitaire redenen.

Maar omdat de bevoegdheid wapenhandel geregionaliseerd is, kan De Croo zelf niet ingrijpen. "Ik kan alleen maar bij hen pleiten om die waanzin stil te leggen. Een oplossing zou zijn een wapenembargo in te stellen om humanitaire redenen".

De Vlaamse regering voelt zich alvast niet aangesproken door de oproep van De Croo. "Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië", zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan Belga.

Er was vorig jaar wel het dossier van jachtvizieren, maar die vizieren waren bestemd voor civiele eindgebruikers. "Het probleem stelt zich dus niet aan Vlaamse zijde en dus hoeft er ook niet over 'de deelstaten' gesproken te worden", klinkt het. Een embargo kan volgens het kabinet-Bourgeois enkel als het op Europees niveau wordt aangepakt. "Alleen dan kan dit effect sorteren". Verder is het Vlaamse wapenhandeldecreet recent nog verstrengd en behoort het volgens de woordvoerder van Bourgeois "tot de meest stringente wetgeving in Europa op dit vlak".

Vlaams parlementslid Rik Daems (Open Vld) pleit ervoor om die verstrenging ook snel te behandelen en goed te keuren in het Vlaams Parlement. "Vlaanderen kan en moet het goede voorbeeld geven. Economische belangen wegen niet op tegen grove schendingen van mensenrechten", aldus Daems. "Het ontwerp voorziet in de mogelijkheid voor de Vlaamse regering om een land zoals Saoedi-Arabië op een 'no-arms'-lijst te zetten, waardoor wapenexport naar dat land niet toegelaten is."

Groen: 'Ook Vlaamse export moet verboden worden'

Groen steunt de oproep van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) om de export van Belgische wapens naar Saoedi-Arabië te verbieden. "Maar we vragen aan de regeringspartijen om eindelijk de daad bij het woord te voegen. Want na gelijkaardige oproepen in het verleden is in de feiten nog niets veranderd", zeggen Kamerlid Wouter De Vriendt en Vlaams parlementslid Wouter Van Besien.

Oppositiepartij Groen dringt al langer aan op een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Zo ligt er in de Kamer een resolutie voor. Daarin staat ook een luik over de bredere economische en politieke relaties met Saoedi-Arabië. Wouter De Vriendt: "Onze regeringen mogen niet langer economische missies naar dat land doen. En Europa moet energie-onafhankelijk worden van Saudi-Arabië, want de inkomsten die dat land krijgt, worden gebruikt om Jemen plat te bombarderen. Een tweede reden om de relaties met Saudi-Arabië te herzien, is hun moslimextremisme en de export van wahabisme naar ons land. Dus koelere relaties met Saudi-Arabië zijn ook in ons eigen veiligheidsbelang".

"Ook in het Vlaams parlement en de Vlaamse regering kan het voorstel van De Croo voor een positieve evolutie zorgen", merkt Vlaams parlementslid Wouter Van Besien op. "Ik vraag al jaren aan de regering-Bourgeois dat ze de export van wapens en onderdelen van wapens naar Saudi-Arabië gewoon verbiedt. Maar tot nu toe kwam minister-president Bourgeois (N-VA) niet verder dan 'geval per geval bekijken'. De Open Vld zit ook in de Vlaamse regering, die bevoegd is voor wapenexport. Ze moet er dan ook daar voor zorgen dat Bourgeois eindelijk ingaat op onze eis."

SP.A: 'Open Vld stemde voorstel voor embargo weg'

Wij hebben vorig jaar een voorstel voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië voorgelegd. De partij van minister De Croo heeft toen tegengestemd, terwijl de situatie in Jemen en de rol van Saoedi-Arabië toen ook al gekend was", zo reageert Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A) op de oproep van federaal vicepremier Alexander De Croo.

Sp.a-parlementslid Tine Soens steunt die oproep voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Maar zij wijst erop dat haar partij vorig jaar zo'n embargo heeft voorgesteld, maar dat Open Vld (de partij van De Croo) toen heeft tegengestemd.

"Het blijft onbegrijpelijk om hier terrorisme te bestrijden, maar ondertussen vlot wapens uit te voeren naar een land dat dat terrorisme net ondersteunt", aldus Soens. "We blijven uiteraard voorstander van een wapenembargo tegen Saudi-Arabië, daarom zal ik een nieuw voorstel in het parlement indienen. Ik nodig Open Vld uit om het mee te tekenen", besluit de SP.A-politica.

Vrijdag maakte De Croo bekend dat de federale regering elke euro verdubbelt die wordt ingezameld voor Hongersnood 12-12. Een van de getroffen landen waar fondsen voor worden ingezameld is Jemen, waar een burgeroorlog aan de gang is. Dat een van de hoofdrolspelers in het conflict, Saudi-Arabië, oorlog voert met Belgische wapens stoot De Croo tegen de borst. Langs de ene kant er alles aan doen om in Jemen mensenlevens te redden en langs de andere kant wapens leveren, is volgens De Croo "dweilen met de kraan open". "We proberen mensenlevens te redden, maar die worden voor een deel in gevaar gebracht door de wapens die we zelf uitvoeren", aldus De Croo. Volgens hem gaat meer dan 60 procent van de wapenexport uit Wallonië naar Saoedi-Arabië. "Van twee dingen één. Je kan niet langs de ene kant wapens blijven verkopen die daar mensen aan flarden schieten en langs de andere kant als federale regering er alles aan doen om mensenlevens te redden". Wallonië is zelf bevoegd voor haar wapenhandel. De Croo kan dus de export dus niet zelf stoppen. "Ik kan alleen maar bij hen pleiten om die waanzin stil te leggen. Een oplossing zou zijn een wapenembargo in te stellen om humanitaire redenen", aldus De Croo, die zegt dat hij voor zijn pleidooi ook de steun heeft van premier Charles Michel. Over Saudi-Arabië liet die laatste deze week in Knack een voorzichtiger geluid horen. Michel vindt het geen goed idee om 'met een megafoon' onze buitenlandpolitiek te voeren. De handelsrelaties met dat land noemt hij 'een moeilijke afweging voor elke regering.''Ik ben meer voor een voorzichtige aanpak. Door alle bruggen met de Saudi's op te blazen, speel je de hardliners in de kaart en verliezen de hervormers onze steun. Ik wil ook wel zeggen waar het op staat, maar ik zal altijd aanvoelen tot waar ik kan gaan zonder onherstelbare schade aan te richten.'In Vlaanderen is er ook al langer discussie over een eventueel embargo tegen Saudi-Arabië. Het officiële standpunt nu is dat aanvragen geval per geval worden bekeken, maar dat het antwoord voor de Saudi's in principe neen is. "Geval per geval bekijken is een goede zaak, maar als je situaties als deze ziet, kan je toch niet blijven dweilen met de kraan open", aldus De Croo. "We voelen ons niet aangesproken. Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië". Dat zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Geert Bourgeois in een reactie op de uitspraken van federaal vicepremier Alexander De Croo. Die deed zondag in De Zevende Dag een oproep voor een wapenembargo naar Saoedi-Arabië om humanitaire redenen. Maar omdat de bevoegdheid wapenhandel geregionaliseerd is, kan De Croo zelf niet ingrijpen. "Ik kan alleen maar bij hen pleiten om die waanzin stil te leggen. Een oplossing zou zijn een wapenembargo in te stellen om humanitaire redenen". De Vlaamse regering voelt zich alvast niet aangesproken door de oproep van De Croo. "Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië", zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan Belga. Er was vorig jaar wel het dossier van jachtvizieren, maar die vizieren waren bestemd voor civiele eindgebruikers. "Het probleem stelt zich dus niet aan Vlaamse zijde en dus hoeft er ook niet over 'de deelstaten' gesproken te worden", klinkt het. Een embargo kan volgens het kabinet-Bourgeois enkel als het op Europees niveau wordt aangepakt. "Alleen dan kan dit effect sorteren". Verder is het Vlaamse wapenhandeldecreet recent nog verstrengd en behoort het volgens de woordvoerder van Bourgeois "tot de meest stringente wetgeving in Europa op dit vlak". Vlaams parlementslid Rik Daems (Open Vld) pleit ervoor om die verstrenging ook snel te behandelen en goed te keuren in het Vlaams Parlement. "Vlaanderen kan en moet het goede voorbeeld geven. Economische belangen wegen niet op tegen grove schendingen van mensenrechten", aldus Daems. "Het ontwerp voorziet in de mogelijkheid voor de Vlaamse regering om een land zoals Saoedi-Arabië op een 'no-arms'-lijst te zetten, waardoor wapenexport naar dat land niet toegelaten is." Groen steunt de oproep van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) om de export van Belgische wapens naar Saoedi-Arabië te verbieden. "Maar we vragen aan de regeringspartijen om eindelijk de daad bij het woord te voegen. Want na gelijkaardige oproepen in het verleden is in de feiten nog niets veranderd", zeggen Kamerlid Wouter De Vriendt en Vlaams parlementslid Wouter Van Besien. Oppositiepartij Groen dringt al langer aan op een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Zo ligt er in de Kamer een resolutie voor. Daarin staat ook een luik over de bredere economische en politieke relaties met Saoedi-Arabië. Wouter De Vriendt: "Onze regeringen mogen niet langer economische missies naar dat land doen. En Europa moet energie-onafhankelijk worden van Saudi-Arabië, want de inkomsten die dat land krijgt, worden gebruikt om Jemen plat te bombarderen. Een tweede reden om de relaties met Saudi-Arabië te herzien, is hun moslimextremisme en de export van wahabisme naar ons land. Dus koelere relaties met Saudi-Arabië zijn ook in ons eigen veiligheidsbelang". "Ook in het Vlaams parlement en de Vlaamse regering kan het voorstel van De Croo voor een positieve evolutie zorgen", merkt Vlaams parlementslid Wouter Van Besien op. "Ik vraag al jaren aan de regering-Bourgeois dat ze de export van wapens en onderdelen van wapens naar Saudi-Arabië gewoon verbiedt. Maar tot nu toe kwam minister-president Bourgeois (N-VA) niet verder dan 'geval per geval bekijken'. De Open Vld zit ook in de Vlaamse regering, die bevoegd is voor wapenexport. Ze moet er dan ook daar voor zorgen dat Bourgeois eindelijk ingaat op onze eis."Wij hebben vorig jaar een voorstel voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië voorgelegd. De partij van minister De Croo heeft toen tegengestemd, terwijl de situatie in Jemen en de rol van Saoedi-Arabië toen ook al gekend was", zo reageert Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A) op de oproep van federaal vicepremier Alexander De Croo. Sp.a-parlementslid Tine Soens steunt die oproep voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Maar zij wijst erop dat haar partij vorig jaar zo'n embargo heeft voorgesteld, maar dat Open Vld (de partij van De Croo) toen heeft tegengestemd. "Het blijft onbegrijpelijk om hier terrorisme te bestrijden, maar ondertussen vlot wapens uit te voeren naar een land dat dat terrorisme net ondersteunt", aldus Soens. "We blijven uiteraard voorstander van een wapenembargo tegen Saudi-Arabië, daarom zal ik een nieuw voorstel in het parlement indienen. Ik nodig Open Vld uit om het mee te tekenen", besluit de SP.A-politica.