Dat heeft persagentschap Belga vernomen bij de onderhandelaars.

Kindergeld

De nieuwe Vlaamse regering wil de criteria voor nieuwkomers een stuk aanscherpen. Dat was al duidelijk in de startnota van informateur Bart De Wever. Volgens die nota zouden nieuwkomers pas na een wachttijd van zes maanden in aanmerking komen voor kinderbijslag. Die piste heeft het niet gehaald, is te horen in onderhandelingskringen.

Wél is het zo dat asielzoekers die erkend worden, niet langer retroactief kindergeld krijgen. Nu is het zo dat asielzoekers retroactief kindergeld kunnen krijgen voor de periode van hun erkenningsprocedure. 'Iedereen was het daarover eens dat dat zou geschrapt worden', klinkt het.

Herexamen betalend

Ook zouden nieuwkomers die niet slagen voor hun inburgeringsexamen, geen boete krijgen, zoals in de startnota stond, maar wel moeten betalen voor hun herexamen.

Elke inburgeraar moet een traject met resultaatsverbintenissen afleggen. Aan het einde volgt een burgerschapstest.

Meer

De inhoud van het Vlaamse regeerakkoord tussen N-VA, CD&V en Open VLD wordt vanmiddag officieel voorgesteld. De voorbije dagen lekte hier en daar al wel een en ander uit. Lees een overzicht.

Volg onze liveblog voor de laatste updates in verband met het Vlaams regeerakkoord.

Dat heeft persagentschap Belga vernomen bij de onderhandelaars. KindergeldDe nieuwe Vlaamse regering wil de criteria voor nieuwkomers een stuk aanscherpen. Dat was al duidelijk in de startnota van informateur Bart De Wever. Volgens die nota zouden nieuwkomers pas na een wachttijd van zes maanden in aanmerking komen voor kinderbijslag. Die piste heeft het niet gehaald, is te horen in onderhandelingskringen. Wél is het zo dat asielzoekers die erkend worden, niet langer retroactief kindergeld krijgen. Nu is het zo dat asielzoekers retroactief kindergeld kunnen krijgen voor de periode van hun erkenningsprocedure. 'Iedereen was het daarover eens dat dat zou geschrapt worden', klinkt het.Herexamen betalendOok zouden nieuwkomers die niet slagen voor hun inburgeringsexamen, geen boete krijgen, zoals in de startnota stond, maar wel moeten betalen voor hun herexamen. Elke inburgeraar moet een traject met resultaatsverbintenissen afleggen. Aan het einde volgt een burgerschapstest.