Crombez klokt af op 93 afdelingen die samen goed zijn voor 21.496 leden. Uittredend voorzitter Tobback moet het stellen met 47 afdelingen en 5.723 leden. Voorlopig gaat het wel slechts om voordrachten van de afdelingsbesturen. Bovendien droeg ruim de helft van de sp.a-afdelingen geen kandidaat voor.

Dat het aantal voordrachten sterk uiteen zou liggen, werd de voorbije weken al duidelijk. Terwijl uitdager John Crombez de ene na de andere voordracht binnenrijfde, waaronder die van zowat alle grote afdelingen, liepen ze bij Tobback veel moeizamer binnen. Pas deze week kon ook de Leuvenaar aankondigen dat hij zicht had op de noodzakelijke vijfduizend vertegenwoordigde leden.

Crombez en diens running mate Stephanie Van Houtven haalden bovendien vlot voordrachten binnen in alle provincies, terwijl Tobback en Inga Verhaert vooral in Tobbacks thuisbasis Vlaams-Brabant gesteund werd. West-Vlaanderen, de uitvalsbasis van Crombez, zou voor de zittende voorzitter zelfs helemaal een blinde vlek blijven.

Al koopt de Oostendse uitdager met die voorsprong niets. De tellers gaan immers opnieuw op nul voor de eigenlijke stemming door de zowat 55.000 leden. Pas op 13 juni, na de statutair vastgelegde drie maanden van campagne, zal blijken wie de Vlaamse socialisten de komende jaren zal leiden. (Belga)

Eerder deze week liet voorzitter Bruno Tobback nog verstaan dat de winnaar van de verkiezing een voorzitter moet zijn voor alle leden. Hij is het niet eens met de analyse dat de partij in twee clans uit elkaar valt. In Knack van deze week schetst journalist Walter Pauli een beeld van de toestand binnen de partij.

Crombez klokt af op 93 afdelingen die samen goed zijn voor 21.496 leden. Uittredend voorzitter Tobback moet het stellen met 47 afdelingen en 5.723 leden. Voorlopig gaat het wel slechts om voordrachten van de afdelingsbesturen. Bovendien droeg ruim de helft van de sp.a-afdelingen geen kandidaat voor. Dat het aantal voordrachten sterk uiteen zou liggen, werd de voorbije weken al duidelijk. Terwijl uitdager John Crombez de ene na de andere voordracht binnenrijfde, waaronder die van zowat alle grote afdelingen, liepen ze bij Tobback veel moeizamer binnen. Pas deze week kon ook de Leuvenaar aankondigen dat hij zicht had op de noodzakelijke vijfduizend vertegenwoordigde leden. Crombez en diens running mate Stephanie Van Houtven haalden bovendien vlot voordrachten binnen in alle provincies, terwijl Tobback en Inga Verhaert vooral in Tobbacks thuisbasis Vlaams-Brabant gesteund werd. West-Vlaanderen, de uitvalsbasis van Crombez, zou voor de zittende voorzitter zelfs helemaal een blinde vlek blijven. Al koopt de Oostendse uitdager met die voorsprong niets. De tellers gaan immers opnieuw op nul voor de eigenlijke stemming door de zowat 55.000 leden. Pas op 13 juni, na de statutair vastgelegde drie maanden van campagne, zal blijken wie de Vlaamse socialisten de komende jaren zal leiden. (Belga)