Crisis bij de VRT: waakhond opent vooronderzoek naar exclusiviteitscontracten

De VRT-toren © Jean-Marc Quinet
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Audit Vlaanderen, het agentschap dat de Vlaamse administratie onder de loep neemt, is een vooronderzoek gestart naar de werking rond exclusiviteitscontracten bij de openbare omroep. De VRT startte ondertussen ook een interne audit, zo vernam Knack.

Het vooronderzoek door Audit Vlaanderen moet nagaan ‘of er al dan niet indicaties worden aangetroffen die zouden wijzen op mogelijke onregelmatigheden’, zo klinkt het bij de waakhond. ‘Op basis van het resultaat van het vooronderzoek beslist Audit Vlaanderen of al dan niet een forensische audit wordt opgestart.’

Zo’n forensische audit onderzoekt of er sprake is van fraude. Mocht het onderzoek strafrechtelijke feiten blootleggen, dan wordt het rapport doorgestuurd naar de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (CDBC) of naar het parket.

Volgens verschillende bronnen is ook de VRT zelf een interne audit begonnen naar het systeem rond exclusiviteitscontracten. Onder meer de vakbonden waren vragende partij voor het onderzoek. De VRT-woordvoerder kan hier geen officieel uitsluitsel over geven namens het Interne Auditcomité. Dat werkt immers onafhankelijk van de VRT, zo klinkt het.

Luc Van den Brande

Over welke exclusiviteitscontracten het precies gaat, is niet duidelijk. De afgelopen weken verschenen er echter verschillende berichten over de werkwijze van Peter Claes, directeur productie en media en de de facto nummer twee bij de VRT. Zo wees De Standaard op een opmerkelijk exclusiviteitscontract voor freelanceregisseur Ludovic Beun ter waarde van 650.000 euro bruto voor een looptijd van vijf jaar.

Het is twijfelachtig of de onderzoeken op tijd klaar zullen zijn om een rol te spelen in de professionele toekomst van Peter Claes. Interim-CEO Leo Hellemans zou binnen enkele dagen al de knoop willen doorhakken of Claes al dan niet aan boord wordt gehouden. Volgens verschillende bronnen dreigt een nieuwe escalatie binnen het directiecomité en bij een groot deel van het personeel indien Claes mag aanblijven.

De Vlaamse oppositiepartijen Groen en SP.A vermoeden dat Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur, Claes de hand boven het hoofd houdt. Van den Brande ontkent dat.

Het kabinet van minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wijst erop dat ‘Audit Vlaanderen autonoom is om een vooronderzoek op te starten’. ‘De VRT heeft verschillende interne en externe controlemechanismen, deze worden voorzien in het mediadecreet. De Vlaamse overheid komt hier niet in tussen en heeft alle vertrouwen in deze mechanismen’, klinkt het. ‘De minister geeft interim gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans alle ruimte om het vertrouwen te herstellen aan de top van de VRT.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content