De getuigenis van de kroongetuige in het dossier-Kazachgate, de miljardair Patokh Chodiev, is technisch goed verlopen, maar heeft inhoudelijk weinig informatie opgeleverd. Dat lieten verschillende leden van de onderzoekscommissie woensdag verstaan na afloop van de videoconferentie met Chodiev vanuit de Russische hoofdstad Moskou.

De Oezbeeks-Belgische miljardair is de sleutelfiguur in de affaire-Kazachgate. Die draait rond de manier waarop de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011 tot stand is gekomen. Chodiev en twee zakenpartners waren bij de eersten om gebruik te maken van die zogenaamde afkoopwet om aan een fraudeproces te ontsnappen.

De commissie gaat na of er sprake was van ongeoorloofde inmenging bij de manier waarop die wet in sneltempo werd goedgekeurd en nadien door het gerecht werd toegepast. In het Elysée was immers een taskforce opgericht om de gerechtelijke problemen van Chodiev en co in ons land op te lossen, met de bedoeling een commerciële deal tussen Parijs en Kazachstan te helpen smeren.

In het dossier kwam ook oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) in opspraak. Hij maakte deel uit van het advocatenteam dat door de task force werd samengesteld. Samen met de Franse advocate Catherine Degoul ging hij langs bij toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck met de vraag of de minister de zaak van Chodiev niet kon regelen.

Het verhoor van Chodiev kwam niet probleemloos tot stand. De tot Belg genaturaliseerde Oezbeek weigerde eerst te verschijnen omdat de commissie 'partijdig' zou zijn. Nadien luidde het dat hij wegens gezondheidsredenen niet naar ons land kon afreizen. Daarom regelde de onderzoekscommissie een videoconferentie met de Belgische ambassade in Moskou.

Achteraf viel te horen dat het verhoor op technologisch vlak prima is verlopen, maar dat het inhoudelijk tegenviel. 'Ik was niet in staat de vragen te stellen die ik wilde stellen', stelde Georges Gilkinet (Ecolo). Ook Francis Delpérée (cdH) reageerde met enige teleurstelling. 'Chodiev was uitgenodigd als getuige, maar we kregen een soort pleidooi van iemand die zich het slachtoffer voelt van een politiek, juridisch en mediatiek systeem', luidde het. Eric Massin (PS) zei enigszins gefrustreerd achter te blijven.

Omdat de zitting achter gesloten deuren plaatsvond, wilde niemand echt over de inhoud uitweiden. Met het verhoor van Chodiev is de onderzoekscommissie bij het einde van de getuigenissen aanbeland. Nu werkt ze verder aan de vaststellingen en de aanbevelingen.

De getuigenis van de kroongetuige in het dossier-Kazachgate, de miljardair Patokh Chodiev, is technisch goed verlopen, maar heeft inhoudelijk weinig informatie opgeleverd. Dat lieten verschillende leden van de onderzoekscommissie woensdag verstaan na afloop van de videoconferentie met Chodiev vanuit de Russische hoofdstad Moskou.De Oezbeeks-Belgische miljardair is de sleutelfiguur in de affaire-Kazachgate. Die draait rond de manier waarop de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011 tot stand is gekomen. Chodiev en twee zakenpartners waren bij de eersten om gebruik te maken van die zogenaamde afkoopwet om aan een fraudeproces te ontsnappen.De commissie gaat na of er sprake was van ongeoorloofde inmenging bij de manier waarop die wet in sneltempo werd goedgekeurd en nadien door het gerecht werd toegepast. In het Elysée was immers een taskforce opgericht om de gerechtelijke problemen van Chodiev en co in ons land op te lossen, met de bedoeling een commerciële deal tussen Parijs en Kazachstan te helpen smeren.In het dossier kwam ook oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) in opspraak. Hij maakte deel uit van het advocatenteam dat door de task force werd samengesteld. Samen met de Franse advocate Catherine Degoul ging hij langs bij toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck met de vraag of de minister de zaak van Chodiev niet kon regelen.Het verhoor van Chodiev kwam niet probleemloos tot stand. De tot Belg genaturaliseerde Oezbeek weigerde eerst te verschijnen omdat de commissie 'partijdig' zou zijn. Nadien luidde het dat hij wegens gezondheidsredenen niet naar ons land kon afreizen. Daarom regelde de onderzoekscommissie een videoconferentie met de Belgische ambassade in Moskou.Achteraf viel te horen dat het verhoor op technologisch vlak prima is verlopen, maar dat het inhoudelijk tegenviel. 'Ik was niet in staat de vragen te stellen die ik wilde stellen', stelde Georges Gilkinet (Ecolo). Ook Francis Delpérée (cdH) reageerde met enige teleurstelling. 'Chodiev was uitgenodigd als getuige, maar we kregen een soort pleidooi van iemand die zich het slachtoffer voelt van een politiek, juridisch en mediatiek systeem', luidde het. Eric Massin (PS) zei enigszins gefrustreerd achter te blijven.Omdat de zitting achter gesloten deuren plaatsvond, wilde niemand echt over de inhoud uitweiden. Met het verhoor van Chodiev is de onderzoekscommissie bij het einde van de getuigenissen aanbeland. Nu werkt ze verder aan de vaststellingen en de aanbevelingen.