CD&V-Kamerlid Els Van Hoof heeft het in een reactie het over een 'onduidelijke, onzorgvuldige en subjectieve wet' als het gaat over euthanasie bij psychisch lijden.

'Als het euthanasieproces ons iets geleerd heeft, dan is het dat er nood is aan een grondige evaluatie van de euthanasiewet zoals CD&V reeds eerder vroeg. Zorgvuldigheid en evaluatie in ethisch kwestie', vult haar partijvoorzitter Coens aan op Twitter.

Van Hoof benadrukt vier punten. Enerzijds is er die evalutie nodig. In Nederland bijvoorbeeld wordt de regeling elke vijf jaar geëvalueerd, klinkt het.

Geen enkele psychiater wil nu bij psychisch lijden een positief advies geven, stelt Van Hoof. En de vereniging van psychiaters en de Orde der Geneesheren hanteren volgens haar striktere voorwaarden dan de wet. Bij hen moet de procedure langer duren en ze vragen de familie sowieso op de hoogte te houden. Daarom wil de volksvertegenwoordiger de 'onzorgvuldigheden' omtrent psychisch lijden in de euthanasiewet aanpakken.

'En de controle van de evaluatiecommissie werkt niet.' Hierbij verwijst ze naar de zaak van Tine Nys: de controlecommissie was niet in staat de onzorgvuldigheden eruit te halen, klinkt het. 'Het is ook niet goed dat de commissie door de politiek samengesteld is.' De samenstelling is ideologisch, aldus Van Hoof, maar artsen zouden die taak op zich moeten nemen.

Voor het Kamerlid moeten er ook duidelijke straffen bepaald worden in de euthanasiewetgeving. Het proces - de artsen riskeerden meteen een veroordeling voor gifmoord - toonde volgens haar aan dat de arts niet gestraft wordt als de zorgvuldigheidsvereisten niet nageleefd worden.

Gwendolyn Rutten is 'opgelucht'

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten noemt de vrijspraak in het euthanasieproces 'een opluchting voor de artsen en voor al wie het recht op zelfbeschikking verdedigt'. In een reactie op Twitter herhaalt ze te zullen strijden voor het recht op euthanasie voor mensen met dementie. 'Zélf kunnen en mogen beslissen om waardig te sterven. Daar strijden wij voor. Dat verdient zekerheid én uitbreiding, ook voor mensen met dementie', luidt het.

In De Ochtend op Radio 1 zei Rutten er geen probleem mee te hebben dat er dingen uit de euthanasiewet worden verduidelijkt of dat er meer zekerheid wordt ingebouwd. Ze laat wel verstaan dat dit niet per se via een aanpassing van de wet moet gebeuren. Bovendien mag de nood aan verduidelijking en meer zekerheid niet worden aangegrepen om een conservatieve agenda en een keuzebeperking door te voeren, aldus Rutten.

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof heeft het in een reactie het over een 'onduidelijke, onzorgvuldige en subjectieve wet' als het gaat over euthanasie bij psychisch lijden. 'Als het euthanasieproces ons iets geleerd heeft, dan is het dat er nood is aan een grondige evaluatie van de euthanasiewet zoals CD&V reeds eerder vroeg. Zorgvuldigheid en evaluatie in ethisch kwestie', vult haar partijvoorzitter Coens aan op Twitter. Van Hoof benadrukt vier punten. Enerzijds is er die evalutie nodig. In Nederland bijvoorbeeld wordt de regeling elke vijf jaar geëvalueerd, klinkt het. Geen enkele psychiater wil nu bij psychisch lijden een positief advies geven, stelt Van Hoof. En de vereniging van psychiaters en de Orde der Geneesheren hanteren volgens haar striktere voorwaarden dan de wet. Bij hen moet de procedure langer duren en ze vragen de familie sowieso op de hoogte te houden. Daarom wil de volksvertegenwoordiger de 'onzorgvuldigheden' omtrent psychisch lijden in de euthanasiewet aanpakken. 'En de controle van de evaluatiecommissie werkt niet.' Hierbij verwijst ze naar de zaak van Tine Nys: de controlecommissie was niet in staat de onzorgvuldigheden eruit te halen, klinkt het. 'Het is ook niet goed dat de commissie door de politiek samengesteld is.' De samenstelling is ideologisch, aldus Van Hoof, maar artsen zouden die taak op zich moeten nemen. Voor het Kamerlid moeten er ook duidelijke straffen bepaald worden in de euthanasiewetgeving. Het proces - de artsen riskeerden meteen een veroordeling voor gifmoord - toonde volgens haar aan dat de arts niet gestraft wordt als de zorgvuldigheidsvereisten niet nageleefd worden.