Tihange

Binnen twee maanden beslissing in rechtszaak tegen ontmanteling Doel 3 en Tihange 2

Binnen twee maanden doet de burgerlijke rechtbank in Brussel uitspraak in de rechtszaak tegen de ontmanteling van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. Dat heeft de voorzitter woensdag aangekondigd.

De organisatie 100TWh, gesteund door een twintigtal burgers, meent dat de ontmanteling van de reactoren de stroombevoorrading in België in het gedrang brengt. De Belgische staat, energiebedrijven Engie en Elia, en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) menen dat de zaak onontvankelijk moet worden verklaard. 

100TWh startte op 16 september een rechtszaak omdat volgens de organisatie de berekeningen waarop de federale overheid zich baseert om de bevoorradingszekerheid te beoordelen, veel te optimistisch zijn. De beweging vindt dat de autoriteiten de kalender van de kernuitstap moet herzien en zo snel mogelijk Doel 3 en Tihange 2 opnieuw activeren.

Behalve argumenten over de ontvankelijkheid, schermen de geviseerde partijen met argumenten rond veiligheid. De ontmanteling van Doel 3 nu nog omkeren zou risico’s inhouden, zeggen ze. Ook achten ze de hypothese van bevoorradingsproblemen weinig waarschijnlijk. De Belgische staat heeft ook verzekerd dat ze de nodige maatregelen zal nemen, mocht de bevoorradingszekerheid in het gedrang komen.

Partner Content