Nadat het collectief Droit Pour Gaza/Recht Voor Gaza de Belgische staat in gebreke heeft gesteld, is die officieel in kort geding gedagvaard voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Het collectief bestaat uit juristen, advocaten en professoren, samen met Palestijnen in België, de Association belgo-palestinienne (ABP) en de Franstalige vredesorganisatie Coordination nationale d’action pour la paix et la démocratie (CNAPD).
De ingebrekestelling is op 7 juli verstuurd naar premier Bart De Wever (N-VA), minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés), minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) en minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés). Bij gebrek aan antwoord wordt de zaak behandeld in kort geding.
De opstellers van de brief beroepen zich op het genocideverdrag en stellen dat België wettelijk verplicht is om er alles aan te doen om een genocide in de Gazastrook te stoppen. ‘Net als alle ondertekenaars van het Verdrag voor de Voorkoming en Bestraffing van Genocide, is België wettelijk verplicht actie te ondernemen om onherstelbare schade te voorkomen. De Belgische staat heeft de plicht alle rechtmatige middelen die hem ter beschikking staan in te zetten om deze misdrijven te voorkomen en te beëindigen’, laat Recht voor Gaza weten aan BRUZZ.
Het collectief vraagt om België maatregelen op te leggen zoals het luchtruim, zeeruim en het grondgebied sluiten voor wapenleveringen aan Israël, commerciële uitwisselingen met de illegale Israëlische nederzettingen verbieden en tegoeden van Israëlische functionarissen bevriezen.
Ook willen de opstellers van de brief dat België ervoor zorgt dat het associatieverdrag dat de vrijhandel tussen de Europese Unie en Israël regelt, wordt opgeschort. In een reactie op de ingebrekestelling verzekerde het kabinet van premier De Wever Le Soir dat het ‘gepast zou reageren’. Minister Prévot betreurde de actie die ‘onze rechtbanken zal blokkeren’ en noemde het ‘onrechtvaardig’ om te stellen dat België niks doet.