Zeven dagen cel voor vrouwen die in België boerka dragen

Het boerkaverbod werd al tijdens de vorige legislatuur goedgekeurd, maar raakte door de val van de regering niet meer door de Senaat. Enkel Eva Brems (Groen!) stemde tegen, terwijl Meyrem Almaci (Groen!) en Zoé Genot (Ecolo) zich onthielden.

Boerka of nikab Officieel gaat het om de invoering van "een verbod op het dragen van kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt". Concreet wordt het dragen van een boerka of een nikab strafbaar gemaakt. Een boerka bedekt het lichaam volledig, de nikab laat enkel de ogen vrij.

Celstraf

Wie erop wordt betrapt, riskeert een boete en/of een celstraf tot zeven dagen. Alle sprekers haalden in de plenaire Kamer dezelfde argumenten aan als in de bevoegde commissie enkele weken terug. Toen kreeg het voorstel unaniem groen licht, al viel er heel wat kritiek te noteren op de groene banken.

Hoorzittingen

Zo vond Ecolo/Groen! het niet kunnen dat de andere partijen niet wilden weten van hoorzittingen en van een advies van de Raad van State. De fractie beschikt echter maar over één stem in commissie en stemde dus voor. Ook nu stelde Meyrem Almaci dat alles verhullende kledij de interactie een stuk moeilijker maakt en dat het opduiken van een boerka of nikab in ons straatbeeld dus niet zomaar onschuldig is.

Reserves

Principieel is ze het dus eens met de bestraffing van het fenomeen, al had ze toch een pak reserves bij het initiatief. Zo benadrukte Almaci dat deze wet de draagster bestraft, dus in geval van dwang diegene die wordt gedwongen een boerka te dragen. De wet kan volgens haar dan ook slechts een eerste signaal zijn.

Mensenrechten

Haar partijgenote Eva Brems herhaalde dat het parlement regelrecht ingaat tegen nationale en internationale mensenrechtenwatchers. "De gedachte dat een vrouw kan worden bevrijd door dingen te verbieden, is al decennia verworpen", stelde ze. Brems was vroeger nog voorzitster van Amnesty International België.

Eigen wil

Ze merkte ook op dat uit empirisch onderzoek blijkt dat het dragen van een boerka vaak uit eigen wil gebeurt en dat de echtgenoot vaak niet achter die keuze staat. Maar de situatie van vrouwen die wel worden gedwongen dergelijke kledij te dragen, toont volgens Brems duidelijk aan hoe "problematisch" deze wet is.

Slachtoffer wordt dader

"We gaan vrouwen die het slachtoffer zijn in de feiten, juridisch dader maken." Brems merkte nog op dat het Franse boerkaverbod tenminste nog straffen voorziet voor diegenen die de vrouwen verplichten een boerka te dragen. (Belga/EE)

Het boerkaverbod werd al tijdens de vorige legislatuur goedgekeurd, maar raakte door de val van de regering niet meer door de Senaat. Enkel Eva Brems (Groen!) stemde tegen, terwijl Meyrem Almaci (Groen!) en Zoé Genot (Ecolo) zich onthielden. Boerka of nikab Officieel gaat het om de invoering van "een verbod op het dragen van kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt". Concreet wordt het dragen van een boerka of een nikab strafbaar gemaakt. Een boerka bedekt het lichaam volledig, de nikab laat enkel de ogen vrij. Celstraf Wie erop wordt betrapt, riskeert een boete en/of een celstraf tot zeven dagen. Alle sprekers haalden in de plenaire Kamer dezelfde argumenten aan als in de bevoegde commissie enkele weken terug. Toen kreeg het voorstel unaniem groen licht, al viel er heel wat kritiek te noteren op de groene banken. Hoorzittingen Zo vond Ecolo/Groen! het niet kunnen dat de andere partijen niet wilden weten van hoorzittingen en van een advies van de Raad van State. De fractie beschikt echter maar over één stem in commissie en stemde dus voor. Ook nu stelde Meyrem Almaci dat alles verhullende kledij de interactie een stuk moeilijker maakt en dat het opduiken van een boerka of nikab in ons straatbeeld dus niet zomaar onschuldig is. Reserves Principieel is ze het dus eens met de bestraffing van het fenomeen, al had ze toch een pak reserves bij het initiatief. Zo benadrukte Almaci dat deze wet de draagster bestraft, dus in geval van dwang diegene die wordt gedwongen een boerka te dragen. De wet kan volgens haar dan ook slechts een eerste signaal zijn. Mensenrechten Haar partijgenote Eva Brems herhaalde dat het parlement regelrecht ingaat tegen nationale en internationale mensenrechtenwatchers. "De gedachte dat een vrouw kan worden bevrijd door dingen te verbieden, is al decennia verworpen", stelde ze. Brems was vroeger nog voorzitster van Amnesty International België. Eigen wil Ze merkte ook op dat uit empirisch onderzoek blijkt dat het dragen van een boerka vaak uit eigen wil gebeurt en dat de echtgenoot vaak niet achter die keuze staat. Maar de situatie van vrouwen die wel worden gedwongen dergelijke kledij te dragen, toont volgens Brems duidelijk aan hoe "problematisch" deze wet is. Slachtoffer wordt dader "We gaan vrouwen die het slachtoffer zijn in de feiten, juridisch dader maken." Brems merkte nog op dat het Franse boerkaverbod tenminste nog straffen voorziet voor diegenen die de vrouwen verplichten een boerka te dragen. (Belga/EE)