Dat meldt De Standaard.

Het Belgische leger gaat volgend jaar deelnemen aan de "flitsmacht" van de Navo. Minister Vandeput stelt vandaag/woensdag op de ­Navo-bijeenkomst in Brussel voor dat België in 2016 een battle group van ruim duizend soldaten van de landcomponent zal leveren, plus helikopters en F-16's.

De in totaal 4.000 tot 5.000 man sterke Very High Readiness Joint Task Force - zo heet de flitsmacht officieel - zou binnen de 48 uur ter plaatse moeten zijn om een buitenlandse dreiging, in dit geval een Russische, het hoofd te bieden. Daarna moet ze versterking krijgen van een grotere multi­nationale troepenmacht.

'Water testen'

Concreet betekent dit dat het Belgische leger ruim duizend militairen maandenlang stand-by moet houden voor een eventuele operatie. In die periode zullen zij ook worden opgeroepen om deel te nemen aan oefeningen. Het eventueel vrij dure plan moet het nog het fiat van de regering krijgen. Vandeput zou op de Navo-vergadering 'het water testen'.

(Belga/RR)

Dat meldt De Standaard.Het Belgische leger gaat volgend jaar deelnemen aan de "flitsmacht" van de Navo. Minister Vandeput stelt vandaag/woensdag op de ­Navo-bijeenkomst in Brussel voor dat België in 2016 een battle group van ruim duizend soldaten van de landcomponent zal leveren, plus helikopters en F-16's. De in totaal 4.000 tot 5.000 man sterke Very High Readiness Joint Task Force - zo heet de flitsmacht officieel - zou binnen de 48 uur ter plaatse moeten zijn om een buitenlandse dreiging, in dit geval een Russische, het hoofd te bieden. Daarna moet ze versterking krijgen van een grotere multi­nationale troepenmacht. Concreet betekent dit dat het Belgische leger ruim duizend militairen maandenlang stand-by moet houden voor een eventuele operatie. In die periode zullen zij ook worden opgeroepen om deel te nemen aan oefeningen. Het eventueel vrij dure plan moet het nog het fiat van de regering krijgen. Vandeput zou op de Navo-vergadering 'het water testen'. (Belga/RR)