Sinds minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) opriep om de Belgische wapenexport naar Saoedi-Arabië stop te zetten, wordt er stevig over gediscussierd tussen de politieke partijen. Zo besliste het Waals Parlement om zich niet uit te spreken over een verregaande resolutie van de groenen, die onder andere het opschorten van de handelsrelaties met Saoedi-Arabië zou inhouden. Het Vlaams Parlement deed dat wel, maar besloot dat ze wil blijven handelen met Saoedi-Arabië. 'Het Vlaamse beleid inzake wapenhandel is duidelijk genoeg en kan dienen als voorbeeld voor andere regio's en landen', stelt de Vlaamse tekst. 'De uitvoer van militaire middelen uit Vlaanderen is zo goed als onbestaande en er wordt nauwgezet geval per geval gekeken of een exportlicentie toelaatbaar is.'

'Vlaanderen heeft van niemand lessen te krijgen op vlak van wapenexport en de controle daarop', zei Jan Van Esbroeck van N-VA, ondervoorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken. 'En dat in tegenstelling tot de socialisten in Wallonië.'

'Te gek voor woorden'

Paul Magnette, voorman van de PS en Waals minister-president, had erop gewezen dat ook Saoedi-Arabië deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS. Wapenleveringen zouden daarom pas kunnen stoppen indien België uit de coalitie stapt.

'Te gek voor woorden', reageert De Croo. 'België bestrijdt op dit moment samen met een coalitie van meer dan zestig landen de gruwel van IS. Ik verdedig dat. Maar dat betekent toch niet dat we daarom een vrijbrief moeten geven aan alle landen van die coalitie om in andere conflicten de principes van het internationaal humanitair recht manifest te schenden?', redeneert de minister.

'Onbegrijpelijk en ontgoochelend', zo vindt SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke de houding van Magnette. 'Het is onbegrijpelijk en ontgoochelend dat terwijl we hier met man en macht terrorisme bestrijden, Wallonië doorgaat met wapenleveringen aan een van de grootste financiers van het terrorisme', aldus Vandenbroucke.

SP.A vraagt een duidelijk statement kant zich tegen Magnette en wil dat Vlaanderen een duidelijk statement maakt. 'Ook bevoegd minister-president Bourgeois voegt beter de daad bij het woord. Afgelopen zomer was er nog een uitvoer van vizieren naar Saoedi-Arabië en eind 2014 voerde Vlaanderen beschermingspakken uit', aldus parlementslid Tine Soens. Bourgeois zei dit weekend wel dat die vizieren voor civiele eindgebruikers waren.

Sinds minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) opriep om de Belgische wapenexport naar Saoedi-Arabië stop te zetten, wordt er stevig over gediscussierd tussen de politieke partijen. Zo besliste het Waals Parlement om zich niet uit te spreken over een verregaande resolutie van de groenen, die onder andere het opschorten van de handelsrelaties met Saoedi-Arabië zou inhouden. Het Vlaams Parlement deed dat wel, maar besloot dat ze wil blijven handelen met Saoedi-Arabië. 'Het Vlaamse beleid inzake wapenhandel is duidelijk genoeg en kan dienen als voorbeeld voor andere regio's en landen', stelt de Vlaamse tekst. 'De uitvoer van militaire middelen uit Vlaanderen is zo goed als onbestaande en er wordt nauwgezet geval per geval gekeken of een exportlicentie toelaatbaar is.' 'Vlaanderen heeft van niemand lessen te krijgen op vlak van wapenexport en de controle daarop', zei Jan Van Esbroeck van N-VA, ondervoorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken. 'En dat in tegenstelling tot de socialisten in Wallonië.'Paul Magnette, voorman van de PS en Waals minister-president, had erop gewezen dat ook Saoedi-Arabië deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS. Wapenleveringen zouden daarom pas kunnen stoppen indien België uit de coalitie stapt. 'Te gek voor woorden', reageert De Croo. 'België bestrijdt op dit moment samen met een coalitie van meer dan zestig landen de gruwel van IS. Ik verdedig dat. Maar dat betekent toch niet dat we daarom een vrijbrief moeten geven aan alle landen van die coalitie om in andere conflicten de principes van het internationaal humanitair recht manifest te schenden?', redeneert de minister.'Onbegrijpelijk en ontgoochelend', zo vindt SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke de houding van Magnette. 'Het is onbegrijpelijk en ontgoochelend dat terwijl we hier met man en macht terrorisme bestrijden, Wallonië doorgaat met wapenleveringen aan een van de grootste financiers van het terrorisme', aldus Vandenbroucke.SP.A vraagt een duidelijk statement kant zich tegen Magnette en wil dat Vlaanderen een duidelijk statement maakt. 'Ook bevoegd minister-president Bourgeois voegt beter de daad bij het woord. Afgelopen zomer was er nog een uitvoer van vizieren naar Saoedi-Arabië en eind 2014 voerde Vlaanderen beschermingspakken uit', aldus parlementslid Tine Soens. Bourgeois zei dit weekend wel dat die vizieren voor civiele eindgebruikers waren.