"Als je 'a' zegt, moet je ook 'b' zeggen of zwijgen. Als je zegt dat er alleen nog besparingen mogelijk zijn in de sociale zekerheid, moet je zeggen waarover het gaat." Dat verklaarde CD&V-voorzitter Wouter Beke donderdag in Villa Politica op Eén.

'Gaat het over mensen?'

"Gaat het over de werkingskosten?", vroeg Beke zich af. "De voorbije dagen is ten overvloede aangetoond dat de besparingen die hij (Bart De Wever) voorstelt geen besparingen zijn, maar alleen maar meer zullen kosten. Als het niet gaat over de werkingskosten, gaat het over de mensen. Wie wordt dan geviseerd door de N-VA? Zijn dat de mensen die gepensioneerd zijn? Zijn dat de zieken? Dat men dan zegt waarover het precies gaat en als men dat niet wil zeggen, dat men dan de vicepremiers in de kern hun werk laat doen."

Begroting

Behalve over de besparingsplannen van de N-VA-voorzitter is CD&V'er Beke evenmin opgezet met de overweging van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) om Patriot-raketten aan te kopen.

"Ik was daar zeer verbaasd over, daar is ook binnen de meerderheid op geen enkel ogenblik over gesproken. Ik vind dat dat ook niet aan de orde is."

Beke wil de begroting enkel bespreken als de cijfers op tafel liggen. "Het heeft weinig zin om nu te beginnen luchtfietsen op basis van algemene verklaringen, en zeker wanneer je het ene tegen het andere afweegt. Als op de ene dag gezegd wordt dat er alleen nog een besparing in de sociale zekerheid mogelijk is en op de andere dag dat we voor 600 miljoen raketten gaan kopen, door één en dezelfde partij, vind ik dat een beetje onbegrijpelijk."

De sociaal-economische uitdaging is nog steeds de belangrijkste voor de federale regering, vindt de voorzitter.

De timing van CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert, die schreef dat voor de staatshervorming hoogstens de pauzeknop is ingeduwd, vindt hij dan ook 'niet wijs'. (Belga/BO)

"Als je 'a' zegt, moet je ook 'b' zeggen of zwijgen. Als je zegt dat er alleen nog besparingen mogelijk zijn in de sociale zekerheid, moet je zeggen waarover het gaat." Dat verklaarde CD&V-voorzitter Wouter Beke donderdag in Villa Politica op Eén."Gaat het over de werkingskosten?", vroeg Beke zich af. "De voorbije dagen is ten overvloede aangetoond dat de besparingen die hij (Bart De Wever) voorstelt geen besparingen zijn, maar alleen maar meer zullen kosten. Als het niet gaat over de werkingskosten, gaat het over de mensen. Wie wordt dan geviseerd door de N-VA? Zijn dat de mensen die gepensioneerd zijn? Zijn dat de zieken? Dat men dan zegt waarover het precies gaat en als men dat niet wil zeggen, dat men dan de vicepremiers in de kern hun werk laat doen." Behalve over de besparingsplannen van de N-VA-voorzitter is CD&V'er Beke evenmin opgezet met de overweging van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) om Patriot-raketten aan te kopen. "Ik was daar zeer verbaasd over, daar is ook binnen de meerderheid op geen enkel ogenblik over gesproken. Ik vind dat dat ook niet aan de orde is." Beke wil de begroting enkel bespreken als de cijfers op tafel liggen. "Het heeft weinig zin om nu te beginnen luchtfietsen op basis van algemene verklaringen, en zeker wanneer je het ene tegen het andere afweegt. Als op de ene dag gezegd wordt dat er alleen nog een besparing in de sociale zekerheid mogelijk is en op de andere dag dat we voor 600 miljoen raketten gaan kopen, door één en dezelfde partij, vind ik dat een beetje onbegrijpelijk." De sociaal-economische uitdaging is nog steeds de belangrijkste voor de federale regering, vindt de voorzitter. De timing van CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert, die schreef dat voor de staatshervorming hoogstens de pauzeknop is ingeduwd, vindt hij dan ook 'niet wijs'. (Belga/BO)