'Ik vind het gewoon schandalig, echt schandalig.' Een Kamerdebat over fysieke testen bij het leger raakte dinsdag zwaar verhit. De woordenwisseling ontspoorde zodanig dat N-VA-Kamerlid Theo Francken excuses vraagt aan Kamervoorziter Éliane Tillieux (PS).

Aanleiding was het applaus van de Kamervoorzitter voor een tussenkomst van CDH-parlementslid Vanessa Matz. Die was het debat tussen Francken en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) beu. Francken had Dedonder een drietal keer een gebrek aan dossierkennis verweten. Het debat tussen beiden ging op en neer over de al dan niet stopzetting van fysieke proeven bij Defensie door de coronaregels.

Op een bepaald moment komt CDH'ster Matz tussen - net als Francken maakt ze deel uit van de oppositie. Toch neemt Matz het op voor de minister. 'U zegt dat ze haar dossiers niet kent omdat u niet tevreden bent met haar antwoord.' Waarop ze insinueert dat Francken handelt uit seksistische motieven. 'Ik vraag me af of u ook zo hardnekkig zou zijn tegenover een mannelijke minister.'

Het oppositielid krijgt daarvoor applaus van de meerderheidspartijen. Kamervoorzitter Tillieux sluit zich daarbij aan. Daardoor ontsteekt Francken in woede. 'Heb ik het goed begrepen dat u de onwaarschijnlijk laaghartige opmerking en sneer dat wat ik zeg seksistisch geïnspireerd zou zijn, steunt? Heb ik dat goed begrepen, mevrouw de voorzitster? Ik vind dat stuitend. Ik heb dat nog nooit meegemaakt en ik zit twintig jaar in de Wetstraat.'

Haar reactie was zeer ongepast.

N-VA-fractieleider Peter De Roover

Ad feminam

Tillieux, de eerste vrouwelijke Kamervoorzitter in de Belgische geschiedenis, verdedigt zich door te zeggen dat ze applaudisseerde omdat Francken zijn spreektijd zou misbruiken.

Achteraf geeft CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) aan de stijl van Francken evenmin te kunnen smaken: 'Wanneer iemand de andere ad hominem of ad feminam beschuldigt van een gebrek aan dossierkennis, kan men het daarmee eens zijn of niet, maar dat hoeft geen tien keer gezegd te worden.'

De Kamervoorzitter wordt in ons land weliswaar vanuit de meerderheidspartijen gekozen, maar wordt toch geacht zich neutraal op te stellen. Volgens de regels mag de voorzitter zich enkel in het debat mengen wanneer hij of zij de voorzittersstoel verlaat.

Francken kondigt aan een brief te sturen naar Tillieux om de kwestie aan te kaarten. Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover zal haar aanschrijven. 'Haar reactie was zeer ongepast', zegt hij.

Éliane Tillieux (PS) op 15 december 2020., Belga
Éliane Tillieux (PS) op 15 december 2020. © Belga
'Ik vind het gewoon schandalig, echt schandalig.' Een Kamerdebat over fysieke testen bij het leger raakte dinsdag zwaar verhit. De woordenwisseling ontspoorde zodanig dat N-VA-Kamerlid Theo Francken excuses vraagt aan Kamervoorziter Éliane Tillieux (PS).Aanleiding was het applaus van de Kamervoorzitter voor een tussenkomst van CDH-parlementslid Vanessa Matz. Die was het debat tussen Francken en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) beu. Francken had Dedonder een drietal keer een gebrek aan dossierkennis verweten. Het debat tussen beiden ging op en neer over de al dan niet stopzetting van fysieke proeven bij Defensie door de coronaregels.Op een bepaald moment komt CDH'ster Matz tussen - net als Francken maakt ze deel uit van de oppositie. Toch neemt Matz het op voor de minister. 'U zegt dat ze haar dossiers niet kent omdat u niet tevreden bent met haar antwoord.' Waarop ze insinueert dat Francken handelt uit seksistische motieven. 'Ik vraag me af of u ook zo hardnekkig zou zijn tegenover een mannelijke minister.'Het oppositielid krijgt daarvoor applaus van de meerderheidspartijen. Kamervoorzitter Tillieux sluit zich daarbij aan. Daardoor ontsteekt Francken in woede. 'Heb ik het goed begrepen dat u de onwaarschijnlijk laaghartige opmerking en sneer dat wat ik zeg seksistisch geïnspireerd zou zijn, steunt? Heb ik dat goed begrepen, mevrouw de voorzitster? Ik vind dat stuitend. Ik heb dat nog nooit meegemaakt en ik zit twintig jaar in de Wetstraat.'Tillieux, de eerste vrouwelijke Kamervoorzitter in de Belgische geschiedenis, verdedigt zich door te zeggen dat ze applaudisseerde omdat Francken zijn spreektijd zou misbruiken. Achteraf geeft CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) aan de stijl van Francken evenmin te kunnen smaken: 'Wanneer iemand de andere ad hominem of ad feminam beschuldigt van een gebrek aan dossierkennis, kan men het daarmee eens zijn of niet, maar dat hoeft geen tien keer gezegd te worden.'De Kamervoorzitter wordt in ons land weliswaar vanuit de meerderheidspartijen gekozen, maar wordt toch geacht zich neutraal op te stellen. Volgens de regels mag de voorzitter zich enkel in het debat mengen wanneer hij of zij de voorzittersstoel verlaat. Francken kondigt aan een brief te sturen naar Tillieux om de kwestie aan te kaarten. Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover zal haar aanschrijven. 'Haar reactie was zeer ongepast', zegt hij.