Anuna De Wever neemt afscheid van Youth for Climate

© Belga

Anuna De Wever, oprichtster en boegbeeld van Youth for Climate (YFC) heeft woensdag op Instagram bekend gemaakt dat ze afscheid neemt van de klimaatjongeren. “Ik draag nu bij aan nieuwe en boeiende projecten met andere actoren”, vertelt ze in haar Instagrampost. Welke dat zijn, geeft ze nog niet prijs.

“Ik ben al sinds dag één bij YFC, toen we nog met z’n vieren op een bank zaten, met te veel biertjes en een grote droom. Vandaag maakt het deel uit van een wereldwijde beweging die is uitgegroeid tot een machtige politieke kracht”, zegt De Wever over haar klimaatbeweging.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Als tienermeisje groeide De Wever uit tot een leidend voorbeeld voor alle Belgische jongeren die de toestand van de klimaatopwarming willen aanklagen. Met hun spijbelacties en klimaatmarsen inspireerden ze vele duizenden mensen.

“Ik heb de afgelopen jaren als jonge activist veel geleerd. Ik heb overwinningen gevierd en geleerd van mijn vele fouten, en ik begin te begrijpen waar ik denk dat mijn bijdrage het grootst kan zijn. Ik wil de bewegingen en activisten blijven steunen die niet zo bevoorrecht zijn als ik”, aldus De Wever.

Haar boodschap op sociale media sluit ze, zoals ze dat al heel vaak deed, af met de oproep tot een grootschalige beleidsverandering die de klimaatzaak serieus neemt. De Wever belooft dat ze daarvoor zal blijven strijden.

Aan Belga vertelt De Wever nog dat ze sinds de laatste wereldwijde klimaatstaking op 25 maart is beginnen te voelen dat ze na vier jaar YFC haar focus wil verleggen en nieuwe stappen wil zetten binnen specifiekere thema’s.
“Dat gaat vooral echt over de systeemsverandering, en de gehele puzzel van mensenrechten, klimaatvluchtelingen, klimaatrechtvaardigheid en het politieke aspect errond”, legt ze uit. “Ik ben al enkele maanden geleden intern weggegaan en ben ik me beginnen te focussen op de internationale projecten waar ik nu mee bezig ben, waar ik binnenkort ook meer over zal zeggen”, vervolgt ze.


In de laatste vier jaar heeft ze veel geleerd als activist, met ups en downs, maar ze noemt zichzelf nog geen ‘perfecte’ activist. “Niemand is een perfecte activist. En dat moet ook niet. Maar het is wel belangerijk om te weten waar je je expertise en ervaring en energie best het beste insteekt, en dat is nu voor mij op andere wegen”, zegt ze. “Ik heb op een heel jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid gekregen en voel dus nu beter aan welke focus ik wil hebben binnen de strijd voor klimaatrechtvaardigheid.”

Partner Content