Volgens Meyrem Almaci, in Terzake, is de deal die nu op tafel ligt, vooral het gevolg van de onenigheid binnen de Europese Unie, en van "plat gemarchandeer op de kap van vluchtelingen".

"De pushbackcoalitie van de Hongaarse premier Victor Orban en N-VA-voorzitter De Wever heeft ons in een impasse gebracht waardoor Turkije zijn eisen kan stellen. Europa moet met al zijn lidstaten terug op één lijn staan. Pas als Europa terug op één lijn staat kan het opnieuw eisen stellen aan Turkije."

Zoals het nu staat, aldus Almaci, heeft Turkije "de bal maar in te koppen".

Een toetreding van Turkije tot EU nu niet aan de orde, zegt ze. "Dat is niet de kern van het debat. Eerst moeten we weg van de ieder voor zich-aanpak om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Laat ons samen kijken hoe we met die 28 Europese lidstaten tot een akkoord komen, zonder dat we denken aan een uitbreiding van de EU."

(RR)

Volgens Meyrem Almaci, in Terzake, is de deal die nu op tafel ligt, vooral het gevolg van de onenigheid binnen de Europese Unie, en van "plat gemarchandeer op de kap van vluchtelingen". "De pushbackcoalitie van de Hongaarse premier Victor Orban en N-VA-voorzitter De Wever heeft ons in een impasse gebracht waardoor Turkije zijn eisen kan stellen. Europa moet met al zijn lidstaten terug op één lijn staan. Pas als Europa terug op één lijn staat kan het opnieuw eisen stellen aan Turkije."Zoals het nu staat, aldus Almaci, heeft Turkije "de bal maar in te koppen".Een toetreding van Turkije tot EU nu niet aan de orde, zegt ze. "Dat is niet de kern van het debat. Eerst moeten we weg van de ieder voor zich-aanpak om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Laat ons samen kijken hoe we met die 28 Europese lidstaten tot een akkoord komen, zonder dat we denken aan een uitbreiding van de EU."(RR)