Khaled Babouri, de 33-jarige Algerijn die zaterdag in Charleroi twee politieagentes verwondde met een kapmes, verbleef illegaal in ons land. Volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft hij twee bevelen om het grondgebied te verlaten, niet opgevolgd. In een reactie op de kritiek op zijn uitwijzingsbeleid wees Francken ook op de slechte medewerking van Algerije om illegale Algerijnen in ons land terug te sturen.

Geen vraag

Ambassadeur Amar Belani spreekt dat tegen in Het Laatste Nieuws. Vorig jaar werden 155 Algerijnen vanuit België teruggestuurd naar hun land met hulp van de ambassade.

'Maar om hulp te kunnen bieden, moeten we wel eerst gecontacteerd worden door België. Voor Babouri is dat niet gebeurd. We hebben nooit de vraag gekregen van de Belgische overheid om zijn identiteit na te gaan of om een laissez-passer (diplomatiek reisdocument) af te leveren.'

Waardige terugkeer

Een obstakel waar Francken ook naar verwees in verband met de uitwijzing van Algerijnen, is dat zij enkel met lijnvluchten van Air Algérie mogen worden uitgezet. Volgens Belani is zijn land intussen 'ingegaan op de Belgische vraag om nu ook uitwijzingen te doen via een andere maatschappij in Charleroi (Jetairfly, nvdr.).'

Hij benadrukt wel het belang van een waardige terugkeer. 'Mijn land zal geen chartervluchten voor de uitzetting van een paar honderd landgenoten aanvaarden. Niet alle mensen zonder papieren zijn criminelen.' (KVDA)

Khaled Babouri, de 33-jarige Algerijn die zaterdag in Charleroi twee politieagentes verwondde met een kapmes, verbleef illegaal in ons land. Volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft hij twee bevelen om het grondgebied te verlaten, niet opgevolgd. In een reactie op de kritiek op zijn uitwijzingsbeleid wees Francken ook op de slechte medewerking van Algerije om illegale Algerijnen in ons land terug te sturen.Ambassadeur Amar Belani spreekt dat tegen in Het Laatste Nieuws. Vorig jaar werden 155 Algerijnen vanuit België teruggestuurd naar hun land met hulp van de ambassade. 'Maar om hulp te kunnen bieden, moeten we wel eerst gecontacteerd worden door België. Voor Babouri is dat niet gebeurd. We hebben nooit de vraag gekregen van de Belgische overheid om zijn identiteit na te gaan of om een laissez-passer (diplomatiek reisdocument) af te leveren.'Een obstakel waar Francken ook naar verwees in verband met de uitwijzing van Algerijnen, is dat zij enkel met lijnvluchten van Air Algérie mogen worden uitgezet. Volgens Belani is zijn land intussen 'ingegaan op de Belgische vraag om nu ook uitwijzingen te doen via een andere maatschappij in Charleroi (Jetairfly, nvdr.).'Hij benadrukt wel het belang van een waardige terugkeer. 'Mijn land zal geen chartervluchten voor de uitzetting van een paar honderd landgenoten aanvaarden. Niet alle mensen zonder papieren zijn criminelen.' (KVDA)