Dat de dader van de aanslag in Charleroi, een 33-jarige Algerijn, illegaal in ons land verbleef en twee keer een bevel om het grondgebied te verlaten negeerde, is pijnlijk voor de regering-Michel en in het bijzonder voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die van een 'kordaat terugkeerbeleid' een speerpunt heeft gemaakt. 'Ik heb heel weinig plaatsen in de gesloten centra, dus moet ik voorrang geven aan de illegalen van wie ik weet dat ik ze het land uit krijg,' zei hij zondag.

Nalatig

Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dat 'na de veelbelovende woorden' van Francken 'eindelijk ook daden' moeten volgen. Voorzitter Tom Van Grieken noemt het uitwijzingsbeleid in België 'ronduit catastrofaal'. Hij wijst erop dat ook Mohamed Belkaïd, eveneens een Algerijn en betrokken bij de aanslagen in Parijs, illegaal in ons land verbleef.

'Deze opeenstapeling van nalatigheid in combinatie met een feitelijke straffeloosheid en een falend uitwijzingsbeleid zorgt voor een ideale omgeving waarin terroristen gedijen', vindt de partij. 'Zolang een uitwijzingsbevel niet wordt gevolgd door een effectieve repatriëring zal zich het bericht verspreiden dat België het land is waar men - eens voet aan wal gezet - ook kan blijven én zullen feiten zoals die in Charleroi zich blijven herhalen'.

Concreet pleit Vlaams Belang voor de actieve opsporing van illegalen, een drastische verhoging van de capaciteit in de gesloten centra voor illegalen en de invoering van grenscontroles.

Prioriteit

Er is een erfenis uit het verleden die je in twee jaar niet kan oplossen

Francken verdedigde zich op Radio 1 door te benadrukken dat de dader in Charleroi een blanco strafblad had en dus niet gekend was bij het gerecht. Hij wil prioriteit geven aan wie hij wel het land uit krijgt en wijst ook op de 'problematische' samenwerking met Algerije. 'Ik heb vorige maand 141 criminelen weggedaan uit de gevangenis, ik breek alle records. Er waren er 300 onder Melchior Wathelet, 600 onder Maggie De Block (zijn twee voorgangers, nvdr.), ik zit aan 1.500. En dat gaat over zware jongens. Deze man heeft nooit in de gevangenis gezeten'.

'Je moet mij niet zeggen dat er nog altijd tienduizenden illegalen rondlopen in België,' aldus nog Francken. 'Er is een erfenis uit het verleden die je in twee jaar tijd niet kan opkuisen. We werken stap voor stap in de goede richting'. (Belga/KVDA)

Dat de dader van de aanslag in Charleroi, een 33-jarige Algerijn, illegaal in ons land verbleef en twee keer een bevel om het grondgebied te verlaten negeerde, is pijnlijk voor de regering-Michel en in het bijzonder voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die van een 'kordaat terugkeerbeleid' een speerpunt heeft gemaakt. 'Ik heb heel weinig plaatsen in de gesloten centra, dus moet ik voorrang geven aan de illegalen van wie ik weet dat ik ze het land uit krijg,' zei hij zondag.Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dat 'na de veelbelovende woorden' van Francken 'eindelijk ook daden' moeten volgen. Voorzitter Tom Van Grieken noemt het uitwijzingsbeleid in België 'ronduit catastrofaal'. Hij wijst erop dat ook Mohamed Belkaïd, eveneens een Algerijn en betrokken bij de aanslagen in Parijs, illegaal in ons land verbleef. 'Deze opeenstapeling van nalatigheid in combinatie met een feitelijke straffeloosheid en een falend uitwijzingsbeleid zorgt voor een ideale omgeving waarin terroristen gedijen', vindt de partij. 'Zolang een uitwijzingsbevel niet wordt gevolgd door een effectieve repatriëring zal zich het bericht verspreiden dat België het land is waar men - eens voet aan wal gezet - ook kan blijven én zullen feiten zoals die in Charleroi zich blijven herhalen'. Concreet pleit Vlaams Belang voor de actieve opsporing van illegalen, een drastische verhoging van de capaciteit in de gesloten centra voor illegalen en de invoering van grenscontroles.Francken verdedigde zich op Radio 1 door te benadrukken dat de dader in Charleroi een blanco strafblad had en dus niet gekend was bij het gerecht. Hij wil prioriteit geven aan wie hij wel het land uit krijgt en wijst ook op de 'problematische' samenwerking met Algerije. 'Ik heb vorige maand 141 criminelen weggedaan uit de gevangenis, ik breek alle records. Er waren er 300 onder Melchior Wathelet, 600 onder Maggie De Block (zijn twee voorgangers, nvdr.), ik zit aan 1.500. En dat gaat over zware jongens. Deze man heeft nooit in de gevangenis gezeten'.'Je moet mij niet zeggen dat er nog altijd tienduizenden illegalen rondlopen in België,' aldus nog Francken. 'Er is een erfenis uit het verleden die je in twee jaar tijd niet kan opkuisen. We werken stap voor stap in de goede richting'. (Belga/KVDA)