Advocaat Hans Rieder krijgt celstraf van zes maanden met uitstel voor fiscale fraude

Hans Rieder © BELGA

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag advocaat Hans Rieder veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor fiscale fraude. Volgens het hof pleegde de advocaat tussen 2012 en 2019 domiciliefraude door ‘op papier’ in Zwitserland te verblijven.

Ook de ex-vrouw van de strafpleiter werd schuldig bevonden. Omdat de redelijke termijn volgens het hof overschreden was, werd voor haar enkel een eenvoudige schuldigverklaring uitgesproken. Door de overschrijding van de redelijke termijn moet het koppel ook geen belastingvermeerdering van 200 procent betalen, maar slechts van 100 procent.

Het openbaar ministerie vervolgde Hans Rieder en zijn voormalige echtgenote omdat ze sinds 2006 voor 750.000 euro aan belastingen zouden hebben ontdoken doordat Rieder zich valselijk zou gedomicilieerd hebben in Zwitserland, terwijl hij eigenlijk met zijn toenmalige vrouw en kinderen in Gent zou hebben gewoond. Volgens het parket-generaal waren er verschillende elementen die aantoonden dat de twee niet feitelijk gescheiden waren zoals ze beweerden, maar wel degelijk samenwoonden. 

Het openbaar ministerie tilt zwaar aan de feiten, aangezien Rieder ook plaatsvervangend rechter is, en eiste een gevangenisstraf van één jaar, waarvan de helft met uitstel tegen Hans Rieder, en een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan de helft met uitstel, tegen zijn ex-echtgenote.

De verdediging voerde aan dat de strafvordering onontvankelijk was, en dat er van belastingontduiking geen sprake was. Volgens zijn advocaten woonde Hans Rieder al sinds 2005 in Zwitserland, en betaalde hij daar ook belastingen. ‘Alle inkomsten die in België zijn gecentraliseerd, zijn volledig belast geweest’, klonk het. ‘Het hele dossier is niet meer dan een discussie over de woonplaats van mijn cliënt.’

Nog volgens de verdediging had enkele jaren geleden een levensreddende operatie ondergaan, dankzij een Zwitserse verzekering die enkel dekking geeft aan inwoners van het land.

Volgens het hof van beroep is er echter een reeks feiten die aantonen dat Rieder wel degelijk naar fiscaal recht in België woonde. Zo werd verwezen naar het feit dat hij aan een Vlaamse balie was ingeschreven en zeer actief was geweest voor de Belgische rechtbanken, plaatsvervangend raadsheer was in het Gentse hof van beroep, en zaakvoerder was van zijn Belgisch advocatenkantoor.

Ook de verklaring van de 19-jarige Zuid-Afrikaanse au pair die enkele maanden bij het gezin werkte, het telefonieonderzoek en de analyse van Rieders kredietkaarten, en zijn lidmaatschap van een Vlaamse golfclub vormden evenveel bewijzen in de ogen van het hof. 

Bovendien had Rieder in Zwitserland enkel vermogensbelasting betaald en geen inkomstenbelasting, luidde het oordeel nog. Uit niets bleek dat hij de intentie had om duurzaam zijn hoofdverblijfplaats in Zwitserland te vestigen, met zijn Zwitserse bankrekeningen waren enkel investeringsuitgaven gedaan en geen dagelijkse uitgaven, en er was geen enkel bewijs van enige inkomsten uit zijn activiteiten als advocaat in Zwitserland, aldus nog het hof.

‘Er is duidelijk sprake van bedrieglijk opzet en een oogmerk om te schaden’, klonk het in het arrest. ‘Ook bij de voormalige echtgenote van Hans Rieder. Zij heeft het mechanische niet opgezet, maar wel mee in stand gehouden.’ Het hof beperkte de periode waarin de feiten hadden plaatsgevonden wel tot de jaren 2012 tot en met 2019, en stelde vast dat de redelijke termijn overschreden was.

Partner Content