De politie heeft een 25-tal personen opgepakt die sinds donderdagochtend 4 uur de poort van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel blokkeerden. De actievoerders protesteerden tegen de geplande collectieve uitwijzing van 60 Congolezen. Dat meldt de woordvoerder van de actievoerders. De media en nieuwsgierigen worden op een afstand gehouden zodat niemand ziet wat er zich precies afspeelt.

Uitwijzing
De 60 Congolezen zouden donderdagnamiddag met een speciaal afgehuurde Airbus vertrekken vanop de militaire luchthaven van Melsbroek en brachten de nacht door in het gesloten centrum 127bis.

Het gaat om 15 Congolezen die illegaal in België verbleven en 45 anderen die in Groot-Brittannië, Ierland, Nederland en Zweden waren opgepakt voor illegaal verblijf. Hun uitwijzing is georganiseerd door Frontex, het EU-agentschap dat instaat voor de coördinatie van de bewaking van de buitengrenzen.

Om de uitwijzing te verhinderen hadden een 25-tal actievoerders zich donderdagochtend vanaf 4 uur opgesteld aan de poort van het centrum. Tien van hen hadden zich vastgeketend om de poort volledig te blokkeren.

De politie was aanwezig vanaf 6.00 uur maar kwam pas kort na 9.00 uur in actie. De agenten pakten eerst de actievoerders op die niet vastgeketend waren en nadien de anderen. De arrestaties verliepen buiten het zicht van de media en andere aanwezigen. (Belga)

De politie heeft een 25-tal personen opgepakt die sinds donderdagochtend 4 uur de poort van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel blokkeerden. De actievoerders protesteerden tegen de geplande collectieve uitwijzing van 60 Congolezen. Dat meldt de woordvoerder van de actievoerders. De media en nieuwsgierigen worden op een afstand gehouden zodat niemand ziet wat er zich precies afspeelt. Uitwijzing De 60 Congolezen zouden donderdagnamiddag met een speciaal afgehuurde Airbus vertrekken vanop de militaire luchthaven van Melsbroek en brachten de nacht door in het gesloten centrum 127bis. Het gaat om 15 Congolezen die illegaal in België verbleven en 45 anderen die in Groot-Brittannië, Ierland, Nederland en Zweden waren opgepakt voor illegaal verblijf. Hun uitwijzing is georganiseerd door Frontex, het EU-agentschap dat instaat voor de coördinatie van de bewaking van de buitengrenzen. Om de uitwijzing te verhinderen hadden een 25-tal actievoerders zich donderdagochtend vanaf 4 uur opgesteld aan de poort van het centrum. Tien van hen hadden zich vastgeketend om de poort volledig te blokkeren. De politie was aanwezig vanaf 6.00 uur maar kwam pas kort na 9.00 uur in actie. De agenten pakten eerst de actievoerders op die niet vastgeketend waren en nadien de anderen. De arrestaties verliepen buiten het zicht van de media en andere aanwezigen. (Belga)