In België bestaat daarover nog geen wetgeving, maar zijn advocaat Sven Mary acht het waardevol om met het parket te praten over een statuut als spijtoptant voor Salah Abdeslam. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

"Ik was erbij op de 13de november in Parijs en ik zou mezelf opblazen, maar ik deed het uiteindelijk niet. Omdat ik het niet kon." Tegen de verwachtingen in heeft de meest gezochte terrorist van Europa dan toch niet gezwegen. Volgens zijn advocaat zijn de beweringen van Salah Abdeslam (26) geloofwaardig en verdedigbaar én zou het zeer nuttig zijn als hij de kans krijgt om te praten.

'Lepe verdedigingsstrategie'

"Mijn cliënt kan immers helpen om de aanslagen écht op te helderen", zo citeert Het Laatste Nieuws Sven Mary. "Het zou jammer zijn, mochten we niet naar hem willen luisteren. Als Abdeslam nog een toekomst heeft, dan wel die als spijtoptant." In ruil zou hij uiteraard strafvermindering willen krijgen.

Het ziet er niet naar uit dat het Franse gerecht hem die kans wil geven. De Parijse procureur interpreteert de bekentenissen van Salah Abdeslam als het begin van een lepe verdedigingsstrategie: "We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt", aldus de magistraat.

Naar Frankrijk

In De Ochtend klonk Mary maandagmorgen minder expliciet. "Het is heel snel aan het gaan. Ik heb nooit gezegd dat hij spijtoptant wilde worden", aldus meester Mary. Wel zei de advocaat dat Salah Abdeslam "een onschatbare waarde aan informatie heeft die interessant voor eenieder" kan zijn. Hij meent ook dat het qua medewerking van Abdeslam de goede richting aan het uitgaan is.

Voor Mary lijdt het overigens geen twijfel dat zijn cliënt aan Frankrijk zal worden uitgeleverd. "Hij gaat naar Frankrijk. Er is geen enkele reden waarom hij niet zou gaan", klonk het op Radio 1, "maar het zal de onderzoeksrechter zijn die beslist wanneer hij zal gaan". Hij hoopt ook dat de Franse procureur er met zijn uitspraken niet voor heeft gezorgd dat Abdeslam zou dichtklappen.(Belga/TE)

In België bestaat daarover nog geen wetgeving, maar zijn advocaat Sven Mary acht het waardevol om met het parket te praten over een statuut als spijtoptant voor Salah Abdeslam. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag."Ik was erbij op de 13de november in Parijs en ik zou mezelf opblazen, maar ik deed het uiteindelijk niet. Omdat ik het niet kon." Tegen de verwachtingen in heeft de meest gezochte terrorist van Europa dan toch niet gezwegen. Volgens zijn advocaat zijn de beweringen van Salah Abdeslam (26) geloofwaardig en verdedigbaar én zou het zeer nuttig zijn als hij de kans krijgt om te praten. "Mijn cliënt kan immers helpen om de aanslagen écht op te helderen", zo citeert Het Laatste Nieuws Sven Mary. "Het zou jammer zijn, mochten we niet naar hem willen luisteren. Als Abdeslam nog een toekomst heeft, dan wel die als spijtoptant." In ruil zou hij uiteraard strafvermindering willen krijgen. Het ziet er niet naar uit dat het Franse gerecht hem die kans wil geven. De Parijse procureur interpreteert de bekentenissen van Salah Abdeslam als het begin van een lepe verdedigingsstrategie: "We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt", aldus de magistraat. In De Ochtend klonk Mary maandagmorgen minder expliciet. "Het is heel snel aan het gaan. Ik heb nooit gezegd dat hij spijtoptant wilde worden", aldus meester Mary. Wel zei de advocaat dat Salah Abdeslam "een onschatbare waarde aan informatie heeft die interessant voor eenieder" kan zijn. Hij meent ook dat het qua medewerking van Abdeslam de goede richting aan het uitgaan is. Voor Mary lijdt het overigens geen twijfel dat zijn cliënt aan Frankrijk zal worden uitgeleverd. "Hij gaat naar Frankrijk. Er is geen enkele reden waarom hij niet zou gaan", klonk het op Radio 1, "maar het zal de onderzoeksrechter zijn die beslist wanneer hij zal gaan". Hij hoopt ook dat de Franse procureur er met zijn uitspraken niet voor heeft gezorgd dat Abdeslam zou dichtklappen.(Belga/TE)