Die cijfers staan te lezen in het activiteitenverslag van het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Inrichtingen (DGPI). Terwijl het aantal gedetineerden toeneemt, daalde de overbevolking in de gevangenissen van 21,8 procent in 2009 naar 17,7 procent in 2010.

Volgens woordvoerder Laurent Sempot is de afname van de overbevolking vooral te danken aan de huur van de gevangenis in Tilburg, waar 500 gedetineerden konden ondergebracht worden in 2010. "Daarnaast zijn enkele projecten afgerond om gebouwen te renoveren en de capaciteit uit te breiden."

Nieuwe gevangenissen

Over de uitbreiding van de capaciteit vertelt directeur-generaal Hans Meurisse dat de bouw van drie nieuwe gevangenissen, als onderdeel van het masterplan bis, is toegewezen aan privépartners. Het gaat om de gevangenissen van Marche, Dendermonde en Beveren. De procedure voor die in Leuze zou weldra afgerond worden. De bouw van de nieuwe gevangenissen zou nog dit jaar kunnen starten, en tegen 2013 afgerond zijn. Dat zorgt voor ongeveer duizend extra plaatsen.

Toch blijft Meurisse voorzichtig. De gevangenisbevolking blijft almaar toenemen, terwijl er mogelijk nog gevangeniscapaciteit verdwijnt, in de gevangenis van Verviers dreigt instortingsgevaar. "Zonder structurele maatregelen naast het masterplan bis dreigt de situatie op korte termijn onbeheersbaar te worden."

Minder ontsnappingen

Terwijl het aantal gedetineerden in stijgende lijn gaat, daalde het aantal ontsnappingen van 34 naar 10 in 2010. De woordvoerder schrijft de afname toe aan de maatregelen die getroffen werden na de golf van ontsnappingen in 2009. "We verduidelijkten onder meer onze instructies en riepen op tot een verhoogde waakzaamheid." (Belga/INM)

Die cijfers staan te lezen in het activiteitenverslag van het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Inrichtingen (DGPI). Terwijl het aantal gedetineerden toeneemt, daalde de overbevolking in de gevangenissen van 21,8 procent in 2009 naar 17,7 procent in 2010. Volgens woordvoerder Laurent Sempot is de afname van de overbevolking vooral te danken aan de huur van de gevangenis in Tilburg, waar 500 gedetineerden konden ondergebracht worden in 2010. "Daarnaast zijn enkele projecten afgerond om gebouwen te renoveren en de capaciteit uit te breiden." Nieuwe gevangenissen Over de uitbreiding van de capaciteit vertelt directeur-generaal Hans Meurisse dat de bouw van drie nieuwe gevangenissen, als onderdeel van het masterplan bis, is toegewezen aan privépartners. Het gaat om de gevangenissen van Marche, Dendermonde en Beveren. De procedure voor die in Leuze zou weldra afgerond worden. De bouw van de nieuwe gevangenissen zou nog dit jaar kunnen starten, en tegen 2013 afgerond zijn. Dat zorgt voor ongeveer duizend extra plaatsen. Toch blijft Meurisse voorzichtig. De gevangenisbevolking blijft almaar toenemen, terwijl er mogelijk nog gevangeniscapaciteit verdwijnt, in de gevangenis van Verviers dreigt instortingsgevaar. "Zonder structurele maatregelen naast het masterplan bis dreigt de situatie op korte termijn onbeheersbaar te worden." Minder ontsnappingen Terwijl het aantal gedetineerden in stijgende lijn gaat, daalde het aantal ontsnappingen van 34 naar 10 in 2010. De woordvoerder schrijft de afname toe aan de maatregelen die getroffen werden na de golf van ontsnappingen in 2009. "We verduidelijkten onder meer onze instructies en riepen op tot een verhoogde waakzaamheid." (Belga/INM)