Het opvangnetwerk van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, heeft de kaap van 30.000 opvangplaatsen overschreden. De afgelopen drie maanden werden er 2.904 plaatsen gecreëerd.

MoneyTalk

Het federale kernkabinet is het vrijdag nog niet eens geraakt over de verlaging van de energiefactuur. Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legden er vrijdagochtend hun nota voor met een analyse van de verschillende voorstellen. De werkzaamheden worden verder gezet en er wordt toegewerkt naar een volgende kern, luidt het na afloop.

Trends
Jan De Meulemeester

Het gebrek aan duidelijke rechtsregels dreigt de kosten voor het Oosterweelproject enorm te doen oplopen. 'Onze aannemers zijn ongerust', zegt Lantis-CEO Luc Hellemans dit weekend in Trends Talk op Kanaal Z. De bouwheer van de Oosterweelverbinding vraagt de politiek om een duidelijker juridisch kader: 'Onze wetgeving laat te veel mogelijkheden om op elk moment rechtszaken aan te spannen. Die stokken in de wielen kosten onverantwoord veel geld.'

Trends
Alain Mouton

Om het pensioendebat opnieuw vlot te trekken kwam CD&V met een eigen pensioenplan. Er kwamen amper reacties van de andere regeringspartijen. Ondertussen vraagt Vlaanderen extra maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt te counteren, maar bevoegd federaal minister Dermagne geeft niet thuis. Het lijkt erop dat het devies van regering-De Croo is: niets doen is ook besturen.

Van de 22 aanbevelingen die de anticorruptiewaakhond van de Raad van Europa, de GRECO, eind 2019 aan België heeft gedaan over het voorkomen van corruptie in politieke middens en bij de politie, zijn er nog maar twee op afdoende wijze uitgevoerd of aangepakt. Twee andere zijn gedeeltelijk geïmplementeerd, de overige achttien nog niet. Dat staat in een nieuw rapport van de GRECO (wat staat voor Group of States against Corruption).

De politieke partijen in ons land gaven vorig jaar gezamenlijk 4,7 miljoen euro uit aan reclamecampagnes op Facebook. Dat schrijft De Standaard op basis van onderzoek van AdLens, een Belgische groep ­onderzoekers die politieke reclame op sociale media in Europa in kaart brengt. De N-VA was met 1,7 miljoen euro aan uitgaven de absolute koploper.

Zeven van de acht katholieke centra voor volwassenenonderwijs (CVO) lanceren vandaag LEAH (LEarning At Home), een opleidingsaanbod dat volledig digitaal af te werken is. Zo spelen de CVO's in op de groeiende nood aan levenslang leren en de vraag van cursisten naar voldoende flexibiliteit, zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen vrijdag in een persbericht.