Hanteer een rustige rijhouding

"Pas uw rijhouding aan, dat doet veel. We merken vaak dat de meeste hardrijders een sportieve rijhouding aannemen. Wie een sportieve rijhouding heeft, gaat ook sportief rijden, te snel dus. Blijf rustig, neem een kalme houding aan en zo gaat u automatisch ook trager rijden en op dat tempo blijven."

Gebruik 'Cruise Control'

"Sommige auto's maken gebruik van 'Cruise Control'. Dat is een systeem waarbij u een snelheid kan invoeren waar de auto zich dan aan aanpast. Stel dat u maximum 70 kilometer per uur wil rijden, dan geeft u dat in. Eens u sneller dan 70 kilometer per uur rijdt, gaat de auto automatisch in snelheid verminderen. Het is een heel goed systeem, maar niet elke auto heeft het natuurlijk."

Begin tijdig uit te bollen

"Weten wanneer u moet uitbollen is erg handig. Op die manier voorkomt u situaties waarbij u plots moet remmen of onnodig sneller moet gaat rijden. Want het is daardoor dat de rijsnelheid uiteindelijk verhoogt en te hoog blijft. Als u goed weet wanneer u moet uitbollen, dan blijft u bij de juiste snelheid en valt die ook makkelijker onder controle te houden."

Zone 30: tweede versnelling

"De zone 30 is niet geliefd bij de meeste autobestuurders omdat ze 30 kilometer per uur ongelofelijk traag vinden. Het is ook op die momenten dat veel automobilisten te snel gaan rijden. Een tip om dat in een zone 30 te voorkomen, is in de tweede versnelling schakelen. Door in een lagere versnelling te gaan, gaat u in een zone 30 de snelheidslimiet niet overtreden. Die regel geldt wel enkel voor zone 30. Bij een zone 50 of 70 is in tweede versnelling gaan niet aan te raden, omdat dat ecologische nadelen heeft en u uw auto ermee kapotrijdt."

Volg de verkeersstroom

"Vaak zit de verkeersstroom goed qua snelheid. Als u merkt dat dat zo is, volg die dan gewoon. Op den duur gaat het vanzelf en gaat u geen snelheidslimieten overtreden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u de snelheidsmeter niet meer in het oog moet houden. Het kan altijd zijn dat de verkeersstroom toch te snel gaat, pas uw snelheid dan ook aan."

Ken uw auto

"Wat heel belangrijk is, is het kennen van uw auto. Elke auto is anders en na verloop van tijd weet men zelf wel hoe met de eigen auto om te gaan. Maar die ervaring komt uiteraard met de jaren. U leert zelf wat voor u de beste manier is om de snelheid onder controle te houden met de auto waarmee u rijdt. Oefening baart kunst." (KVW)

Hanteer een rustige rijhouding"Pas uw rijhouding aan, dat doet veel. We merken vaak dat de meeste hardrijders een sportieve rijhouding aannemen. Wie een sportieve rijhouding heeft, gaat ook sportief rijden, te snel dus. Blijf rustig, neem een kalme houding aan en zo gaat u automatisch ook trager rijden en op dat tempo blijven." Gebruik 'Cruise Control' "Sommige auto's maken gebruik van 'Cruise Control'. Dat is een systeem waarbij u een snelheid kan invoeren waar de auto zich dan aan aanpast. Stel dat u maximum 70 kilometer per uur wil rijden, dan geeft u dat in. Eens u sneller dan 70 kilometer per uur rijdt, gaat de auto automatisch in snelheid verminderen. Het is een heel goed systeem, maar niet elke auto heeft het natuurlijk." Begin tijdig uit te bollen"Weten wanneer u moet uitbollen is erg handig. Op die manier voorkomt u situaties waarbij u plots moet remmen of onnodig sneller moet gaat rijden. Want het is daardoor dat de rijsnelheid uiteindelijk verhoogt en te hoog blijft. Als u goed weet wanneer u moet uitbollen, dan blijft u bij de juiste snelheid en valt die ook makkelijker onder controle te houden." Zone 30: tweede versnelling"De zone 30 is niet geliefd bij de meeste autobestuurders omdat ze 30 kilometer per uur ongelofelijk traag vinden. Het is ook op die momenten dat veel automobilisten te snel gaan rijden. Een tip om dat in een zone 30 te voorkomen, is in de tweede versnelling schakelen. Door in een lagere versnelling te gaan, gaat u in een zone 30 de snelheidslimiet niet overtreden. Die regel geldt wel enkel voor zone 30. Bij een zone 50 of 70 is in tweede versnelling gaan niet aan te raden, omdat dat ecologische nadelen heeft en u uw auto ermee kapotrijdt."Volg de verkeersstroom "Vaak zit de verkeersstroom goed qua snelheid. Als u merkt dat dat zo is, volg die dan gewoon. Op den duur gaat het vanzelf en gaat u geen snelheidslimieten overtreden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u de snelheidsmeter niet meer in het oog moet houden. Het kan altijd zijn dat de verkeersstroom toch te snel gaat, pas uw snelheid dan ook aan."Ken uw auto "Wat heel belangrijk is, is het kennen van uw auto. Elke auto is anders en na verloop van tijd weet men zelf wel hoe met de eigen auto om te gaan. Maar die ervaring komt uiteraard met de jaren. U leert zelf wat voor u de beste manier is om de snelheid onder controle te houden met de auto waarmee u rijdt. Oefening baart kunst." (KVW)