Dit jaar zullen 250.000 klanten in Vlaanderen van elektriciteitsleverancier wisselen. Dat is het hoogste cijfer sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (Vreg).

Het aantal Vlaamse huishoudelijke afnemers dat van stroomleverancier wisselt, stijgt jaar na jaar. In 2011 zal er een 'switchgraad' van 8 tot 9 procent bereikt worden. In oktober zullen 215.000 klanten van leverancier hebben gewisseld, over het hele jaar zullen dat er 250.000 zijn. Voor aardgas is dat respectievelijk 140.000 en 160.000. Hiermee zit Vlaanderen op ongeveer hetzelfde percentage als Nederland, maar onder de activiteit van wat in Wallonië gebeurt qua leverancierswissels.

In Wallonië en Nederland is de trend wel dalend. "Het wisselen van leverancier begint gemeengoed te worden", aldus André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de Vreg. Wie voor een bepaalde leverancier kiest, doet dat voornamelijk (54 procent) voor de prijs. Daarmee verslaat het argument prijs nipt het argument betrouwbaarheid en dienstverlening, dat al enkele jaren de belangrijkste reden was om voor een bepaalde leverancier te kiezen.

Tweede argument is betrouwbaarheid (53 pct), gevolgd door dienstverlening (47 procent) en groene stroom (39 procent). Wie effectief van leverancier verandert, doet dat vooral wegens de prijs en het argument van groene energie. Vijftien procent zegt specifiek voor een leverancier te kiezen omdat die geen stroom uit nucleaire bronnen betrekt. (Belga/INM)

Dit jaar zullen 250.000 klanten in Vlaanderen van elektriciteitsleverancier wisselen. Dat is het hoogste cijfer sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (Vreg). Het aantal Vlaamse huishoudelijke afnemers dat van stroomleverancier wisselt, stijgt jaar na jaar. In 2011 zal er een 'switchgraad' van 8 tot 9 procent bereikt worden. In oktober zullen 215.000 klanten van leverancier hebben gewisseld, over het hele jaar zullen dat er 250.000 zijn. Voor aardgas is dat respectievelijk 140.000 en 160.000. Hiermee zit Vlaanderen op ongeveer hetzelfde percentage als Nederland, maar onder de activiteit van wat in Wallonië gebeurt qua leverancierswissels. In Wallonië en Nederland is de trend wel dalend. "Het wisselen van leverancier begint gemeengoed te worden", aldus André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de Vreg. Wie voor een bepaalde leverancier kiest, doet dat voornamelijk (54 procent) voor de prijs. Daarmee verslaat het argument prijs nipt het argument betrouwbaarheid en dienstverlening, dat al enkele jaren de belangrijkste reden was om voor een bepaalde leverancier te kiezen. Tweede argument is betrouwbaarheid (53 pct), gevolgd door dienstverlening (47 procent) en groene stroom (39 procent). Wie effectief van leverancier verandert, doet dat vooral wegens de prijs en het argument van groene energie. Vijftien procent zegt specifiek voor een leverancier te kiezen omdat die geen stroom uit nucleaire bronnen betrekt. (Belga/INM)