België wil F-16’s inzetten in strijd tegen IS

© Belga

België houdt verschillende opties open om deel te nemen aan de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS). Ons land wil daarbij F-16’s en C-130’s inzetten en eventueel opleiders uitsturen om het Iraakse leger bij te staan.

België houdt verschillende opties open om eventueel bij te dragen aan de internationale interventie tegen Islamitische Staat (IS), zo klinkt het in regeringskringen. Het uitsturen van een viertal F-16’s, maar ook de inzet van een of meer C-130’s, is een piste. België is een van de laatste landen waar de flexibel inzetbare vrachtvliegtuigen nog actief zijn.

Nog geen officiële vraag

Zowat alle partijen van de oude en de nieuwe federale meerderheid lieten de voorbije dagen verstaan dat ze bereid zijn deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS. Een officiële vraag kwam er nog niet, maar in regeringskringen valt te horen dat wel een en ander mogelijk is.

Net als in Libië wordt meteen gedacht aan F-16’s om luchtbombardementen uit te voeren. De Belgische straaljagers leverden toen meer dan behoorlijk werk met ruim 98 procent van de bombardementen die doel troffen. In Libië konden de Belgische toestellen snel worden ingezet, omdat ze al op trainingsmissie waren in het Griekse Araxos.

Opleiders of militairen om Iraakse leger bij te staan

Ook tegen IS zou het snel kunnen gaan. Voor de Belgische F-16’s in het Afghaanse Kandahar staat nog een laatste aflossing klaar, die naar verluidt makkelijk zou kunnen worden afgeleid naar Irak. Als uitvalsbasis wordt volgens een insider onder meer gedacht aan een Amerikaanse basis in Irak.

Daarnaast zouden ook de Belgische C-130’s een meerwaarde kunnen bieden. België is een van de laatste landen die nog vliegen met de toestellen, die erg flexibel zijn en makkelijk op korte afstand kunnen landen.

Tot slot zouden ook enkele opleiders kunnen worden uitgestuurd om het Iraakse leger bij te staan. Of militairen om een basis te bewaken, zoals de Belgen ook al deden in het Afghaanse Kunduz. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content