België veroordeeld wegens terugsturen asielzoeker

Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mag België geen asielzoekers doorverwijzen naar Griekenland.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld wegens het terugsturen van een asielzoeker naar Griekenland.

De man verliet Afghanistan begin 2008 en zette in Griekenland voor het eerst voet op EU-grond. In 2009 diende hij in België een asielaanvraag in, maar in lijn met de zogenaamde Dublin II-regels verwees ons land hem terug naar Griekenland voor de afhandeling
van de procedure.

De Afghaan verzette zich daartegen. Het EHRM volgde zijn argumenten. Zo de omstandigheden van de asielopvang volgens het hof in Griekenland ondermaats.

Bovendien kon de man in België niet terugvallen op adequate beroepsmogelijkheden tegen zijn uitwijzing. Het hof spreekt van verschillende schendingen van het mensenrechtenverdrag.

België moet de man een morele schadevergoeding betalen van
24.900 euro, plus een bedrag van 7.350 euro voor zijn kosten en uitgaven.

Klap voor Europese asielregels

De Dublin II-verordening bepaalt dat EU-lidstaten asielzoekers mogen doorverwijzen naar het land waar ze voor het eerst voet op
Europese bodem gezet hebben. Maar omdat België dat deed terwijl het op de hoogte was van de erbarmelijke Griekse asielopvang kan voor het EHRM niet door de beugel.

De uitspraak betekent een belangrijke klap voor de Europese asielregels. Het gaat immers om het eerste arrest in een zaak rond Dublin II, maar in totaal zijn er nog zo’n 960 zaken hangende, zo meldt het persagentschap Belga.

Het EHRM is evenwel niet gekant tegen de Dublin II-regeling, zelfs al zadelt die de landen aan de buitengrens van de EU met extra lasten op. Het Hof erkent die extra lasten, maar benadrukt dat ze Griekenland niet ontheffen van haar plichten als gevolg van het mensenrechtenverdrag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content