Belgen zeer negatief over eigen land

Belgen hebben geen hoge pet op van hun iegen land. Buitenlanders waarderen ons dan weer wel, blijkt uit een internationale rondvraag.

Behalve Mexico geeft geen enkel ander land zichzelf zo’n negatieve score als België. Toch heeft ons land een goede reputatie in het buitenland: het staat net als in 2011 op de dertiende plaats in een rangschikking van vijftig landen van het internationale Reputation Institute.

Canada nummer één

Het reputatie-adviesbureau maakte de resultaten bekend van zijn jaarlijkse meting van de reputatie van 50 landen wereldwijd. Voor het tweede opeenvolgende jaar eindigt Canada op de eerste plaats met een score van 77,77, gevolgd door Australië en Zweden.

België laat met een score van 65,74 landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten achter zich.

België houdt niet van zichzelf

De Belgische burger schat de reputatie van zijn eigen land echter veel lager in dan de inwoners van de G8-landen (Groep van 8 vooraanstaande industrielanden): 56,17 tegenover 65,74.

Het verschil tussen de zelfbeeldscore van België en de reputatie in het buitenland was in 2011 al opmerkelijk (-4,78), maar is dit jaar nog groter (-9,57), zegt het adviesbureau Akkanto, de Belgische partner van Reputation Institute, in een mededeling over de studie.

Griekenland en Italië kennen dit jaar de grootste daling in score en ranking.

Fysieke schoonheid

Meer dan 36.000 burgers namen deel aan de studie, die werd uitgevoerd tussen januari en februari 2012. Ongeveer 1.070 inwoners van G8-landen spraken zich uit over België. Ook 555 Belgen gaven ons land een score.

Het Reputation Institute peilt de waardering van een representatieve groep inzake gastvrijheid, ondernemersklimaat, producten en diensten, de fysieke schoonheid van het land en nog andere elementen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content