Begrotingscontrole succesvol afgerond. Er is een akkoord.

Premier Elio Di Rupo en zijn ploeg hebben 1,819 miljard euro gevonden. Bovendien werd er nog een buffer van 650 miljoen euro aangelegd.

Het kernkabinet is het eens geworden over de begrotingscontrole. Premier Elio Di Rupo en zijn ploeg hebben 1,819 miljard euro gevonden en daarnaast een reserve van 650 miljoen euro aangelegd. Het begrotingstekort daalt op die manier tot 2,8 procent van het bbp.

De federale regeringsleider benadrukte dat ons land met deze budgettaire oefening zijn Europese engagementen nakomt. Hij beklemtoonde daarnaast dat ondanks de moeilijke economische situatie niet geraakt wordt aan de koopkracht van de burgers en de competitiviteit van de ondernemingen.

Tevreden vicepremiers

Ook een aantal andere vicepremiers reageerden tevreden. “We hebben het voor mekaar gekregen zonder brokken te maken”, zei CD&V-vicepremier Steven Vanackere, die onderstreepte dat de overheid vooral bespaard heeft op zijn eigen werking en weinig of geen beroep doet op nieuwe inkomsten. “Wie veel rookt, zal zich misschien beginnen afvragen of hij niet beter stopt. Er zijn sommige verrichtingen op de beurs en buitenlandse banken die moeten bijdragen aan de stabiliteit”, stipte de CD&V’er aan.

België haalt doelstellingen

Vanackere was vooral blij dat België zijn doelstellingen haalt. Bovendien werd dan nog een buffer van 650 miljoen euro aangelegd. Deze begroting zal het nodige vertrouwen creëren, luidde het. Dat er geen beroep werd gedaan op “truken zoals fiscale amnestie” stemde de Vlaamse christendemocraat naar eigen zeggen ook tevreden.

Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne verklaarde dat met een inspanning van 2,5 miljard niet alleen Europa, maar ook de mensen en de markten kunnen worden overtuigd. Hij zei enorm tevreden te zijn dat er vrijwel geen nieuwe fiscale initiatieven worden genomen.

Minimum aan fiscale maatregelen

Via de fiscaliteit wordt ongeveer 50 miljoen euro opgehaald. “Op een pakket van 2,5 miljard is dat bijna niets”, poneerde hij, eraan toevoegend dat er geen taks komt op vliegtickets, geen minimumbelasting en dat niet geraakt wordt aan de notionele intrestaftrek.

Net zoals Vanackere erkende Van Quickenborne dat het conclaaf lang heeft aangesleept. “Maar 2,5 miljard vinden in een periode van economische crisis is niet makkelijk (…) Het geheel is zeer evenwichtig. Dit is zeer belangrijk voor de werkende mensen en bedrijven die investeren”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content