Koen Meulenaere

Bart De Wever

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Is er nog iemand verbaasd dat de Walen stilaan beginnen te twijfelen aan het gezond verstand ten noorden van de taalgrens?

Boven op al de rest – federale regeringsvorming, Vlaamse regering, Antwerps bestuurscollege, grote infrastructuurwerken, het leiden van N-VA, mediaoptredens, lezingen, voordrachten, frituur ’t Draakske, verhuizing, ons Liesbeth die in haar broek…- heeft Bart De Wever ook nog de tijd om een tweewekelijkse column in De Standaard te schrijven.

De dag nadat hij de regeringsonderhandelingen had opgeblazen, luidde het daarin als volgt: ‘Aurora, de godin van de dageraad, had haar hart verloren aan Tithonus, de zoon van de Trojaanse koning. Ze was zelfs zo verliefd op hem dat ze Zeus verzocht om hem onsterfelijk te maken. Zeus ging weliswaar in op haar wens, maar Aurora was vergeten te vragen of Tithonus ook zijn jeugd mocht bewaren. Aanvankelijk verdoezelde Aurora…’

Enzovoort. Daarna weidt hij uit over Cicero, Carl Gustav Jung, Hendrik de Veroveraar, Ovidius, de Benidorm Bastards, het studentenlied Gaudeamus Igitur (‘Post jucundam juventutem, post molestam senectutem, nos habebit humus’), Madonna en Herodotos(!), om uiteindelijk uit te komen bij Patricia Paay die op haar zestigste bloot in de Playboy ging staan. Of liggen, wij hebben het zelf niet gezien.

Is er nog iemand verbaasd dat de Walen stilaan beginnen te twijfelen aan het gezond verstand ten noorden van de taalgrens? Ze zijn wat dat betreft in goed gezelschap. Wij citeren graag uit een interview met den Baard in Humo van 26 februari 2008: ‘Een progressieve beweging is meer dan ooit belangrijk in het soort Vlaanderen waar Bart De Wever zich druk maakt over excuses aan de Antwerpse Joden en daarvoor op begrip van bepaalde progressievelingen kan rekenen. De Wever is aartsconservatief, asociaal en rechts, en is daar nog trots op ook. Zijn ideeën sturen Vlaanderen minstens vijftig jaar terug in de tijd. Hij koketteert voortdurend met zijn spitsheid, maar Hitler en Stalin kwamen soms ook spits uit de hoek.’

Met zo iemand zit de SP.A al in de Vlaamse regering en onderhandelt ze volop om een federale regering te vormen. Volgens Carl Devos is slechts één wereld nog hypocrieter dan de politiek: de universiteit. Dat leert veel over iemand die aan de universiteit politiek onderricht.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content