Bart De Wever: ‘Vlaanderen is gerold’

© Belga

N-VA voorzitter Bart De Wever is niet onder de indruk van het akkoord over de financieringswet. ‘Dat Vlaanderen fiscale autonomie krijgt, is onzin.’

Oppositiepartij N-VA liet al weten niet tevreden te zijn met het akkoord over de zesde staatshervorming. In De Ochtend op Radio 1 herhaalde partijvoorzitter Bart De Wever zijn kritiek. ‘Vlaanderen krijgt zogezegd fiscale autonomie, maar hier kun je geen fiscaal beleid mee voeren’, stelt hij.

“Vlaanderen is zwaar gerold”, haalde Bart De Wever uit. ‘We hadden beter onze schulden blijven opstapelen, zoals Brussel. Vlaanderen kan dubbel saneren en Brussel krijgt een hoop geld”, zegt een verontwaardigde De Wever.

N-VA verwelkomt wel de nieuwe bevoegdheden die naar Vlaanderen worden overgeheveld, maar dat er maar 87 procent van de middelen mee overkomt, is volgens De Wever “een grote saneringsoperatie die naar Vlaanderen wordt geschoven”. Hij verwacht dan ook dat Vlaanderen zal moeten besparen en saneren in de volgende jaar.

“We krijgen ouderenzorg, een bevoegdheid die ons enkel geld zal kosten, omdat er veel ouderen zijn in Vlaanderen, maar ze geven ons minder geld.”

‘Heleboel overeenkomsten CD&V en N-VA’

Bij de verkiezingen gaat N-VA niet inzetten op een zevende staatshervorming. “Voor mij hoeft dat eigenlijk niet meer, wij willen via artikel 35 van de grondwet onderhandelen en zo iets construeren dat functioneert.”

Kris Peeters (CD&V) ziet hij niet als concurrent bij de volgende verkiezingen. “Er blijven een heleboel overeenkomsten tussen onze beide programma’s”, stelt De Wever. “We zouden ‘We zouden samen geweldige dingen kunnen realiseren. Dat zal van de traditionele partijen afhangen die de N-VA blijven voorstellen als onmogelijk.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content