Bart De Wever verdedigt Antwerps drugsbeleid

Een jonge vrouw rookt een buitenmaatse joint. © REUTERS

In Antwerpen wordt voortaan ook het bezit van cannabis beboet en dus afgeweken van het gedoogbeleid. ‘We passen gewoon de wet toe’, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Na de aanpak van de dealers richt de stad Antwerpen samen met het parket nu het vizier op de softdrugsgebruikers. Wie betrapt wordt met cannabis in het publieke domein krijgt een boete van 75 euro.

Ook wie minder dan drie gram op zak heeft, zal beboet worden, zo schrijft Gazet van Antwerpen op basis van een intern verslag over het drugsbeleidsplan van de stad Antwerpen, het parket, de politie en de hulpverlening.

‘Niks doen is geen optie meer’

Iedereen die op straat wordt aangetroffen met een joint krijgt in eerste instantie een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) van 75 euro, ongeacht de hoeveelheid cannabis die de gebruiker bij zich heeft. Daarmee voert Antwerpen een strenger beleid dan de ministeriële richtlijn. Die stelt dat het bezit van maximaal drie gram softdrugs voor persoonlijk gebruik bij meerderjarigen niet wordt vervolgd.

‘We passen gewoon de wet toe’, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever. ‘Het drugsprobleem in Antwerpen wordt almaar groter en het stadsbestuur wil dat probleem aanpakken. Niks doen is geen optie meer’, klinkt het.

Volgens De Wever verschuift het drugsprobleem zich van Nederland naar Antwerpen.

Gevangenis als stok achter de deur

“Voor een politieambtenaar is het moeilijk te onderscheiden wie problematisch gebruiker is en wie gebaat is met OMS”, stelt het verslag van het Antwerpse drugsbeleidsplan. “Soms zal er ook voor gekozen worden te dagvaarden voor de correctionele rechtbank. Meestal zal het niet de bedoeling zijn een effectieve gevangenisstraf te vragen, wel probatie als extra stok achter de deur om de persoon alsnog in een hulpverleningstraject te krijgen.” (Belga/TV)

Partner Content