Bart De Wever toch vierde keer voorzitter N-VA?

Bart De Wever (N-VA) © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

‘Een verlengd mandaat voor Bart De Wever is een overweging als we overal in de meerderheid zitten,’ zo klinkt het in diens entourage. De Wever heeft nochtans al herhaaldelijk gezegd geen vierde termijn te willen.

‘Een verlengd mandaat voor Bart De Wever is een overweging als we overal in de meerderheid zitten,’ zo klinkt het in diens entourage. De Wever heeft nochtans al herhaaldelijk gezegd geen vierde termijn te willen.

Bij de komende voorzittersverkiezingen van N-VA in november zal Bart De Wever misschien opnieuw kandidaat zijn. Dat schrijft De Standaard. De Wever heeft steeds gezegd te passen voor een vierde mandaat, maar dat zou nu toch tot de mogelijkheden behoren.

‘Het profiel van de nieuwe voorzitter is afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen’, zo citeert de krant iemand uit ‘de entourage van De Wever’. ‘Als we straks overal in de meerderheid zitten, hebben we een manager nodig naar wie iedereen luistert. Een verlengd mandaat voor De Wever is dan een overweging.’

De voorzittersverkiezingen moesten normaal begin 2014 gehouden worden, maar die werden met het oog op de verkiezingen in mei uitgesteld naar november.

De Wever sloeg vierde termijn al meermaals af

In 2011 al, toen hij met 99,35 procent van de stemmen de tweede maal herverkozen werd als voorzitter van N-VA, zei De Wever te hopen dat dat zijn laatste termijn zou worden. De Wever werd in 2004 voor het eerst voorzitter, in 2008 verlengde hij dat mandaat met 98,89 % van de stemmen.

Ook tijdens zijn derde mandaat herhaalde De Wever enkele malen dat hij geen vierde termijn ambieert. Hij zei in 2012 al dat hij duidelijkheid wilde over de invulling van het voorzitterschap in 2014. ‘Er is maar één zekerheid: ik ben aan mijn laatste termijn als voorzitter bezig en die loopt begin 2014 af,’ zei hij in De Zondag. In mei van dit jaar herhaalde hij nog eens dat hij geen vierde termijn wilde. ‘Ik zal mij niet opnieuw kandidaat stellen,’ aldus De Wever, die dit jaar 10 jaar voorzitter is van de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content