Bart De Wever stelt functie Pieter De Crem ter discussie

Bart De Wever in New York © Belga Image

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt de functie van Pieter De Crem (CD&V), staatssecretaris van Buitenlandse Handel in de federale regering, ter discussie. ‘Er zijn nog bevoegdheden slecht verdeeld, maar bij deze stelt men dat ook in het buitenland vast’.

Tijdens een vraaggesprek met de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel vroeg Bart De Wever, die op bezoek is in de Verenigde Staten, zich af waarmee De Crem ‘zijn dagen vult’, zo meldt VTM. Voor de camera verduidelijkte hij zijn kritiek op de volgens hem slechte bevoegdheidsverdeling. Hij vindt namelijk dat Buitenlandse Handel een regionale en geen federale bevoegdheid is.

‘Ik ga hier geen kritiek geven op Pieter De Crem, hij heeft die bevoegdheid en hij vult die in,’ zo zei De Wever. ‘Maar zeggen dat het federalisme op dat vlak geslaagd is in België? Dat is het zeker niet, net als op vele andere domeinen. Ook in de gezondheidszorg zijn de bevoegdheden slecht verdeeld. Bijna overal waar het niet volledig is overgedragen en dus niet transparant is of het volledig federaal is of regionaal. Dan werkt het gewoon niet optimaal. Alleen: voor deze competentie stelt men dat ook in het buitenland vast en dat is natuurlijk niet goed.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kamercommissie

Premier Charles Michel wil voorlopig niet reageren. ‘Hij zal in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken (9.30 uur, nvdr.) vragen krijgen over de missie naar Japan vorige maand en mogelijk komt ook deze kwestie aan bod, hij zal zich daar uitspreken,’ zegt zijn woordvoerder Barend Leyts aan Knack.be.

‘Het regeerakkoord is wat het is en Buitenlandse Handel heeft elementen die federaal moeten blijven. Meer wil ik daar niet over kwijt.’

Meest nutteloze minister?

Hoe vult Pieter De Crem zijn dagen, het is een vraag die ook Pierre Havaux, politiek redacteur bij LeVif/L’Express, het Franstalige zusterblad van Knack, zich enkele weken geleden stelde. ‘Hij werd in de regering-Michel gerecycleerd als “ambtenaar voor luxereizen”, en heeft van alle ministers het dunste activiteitenverslag.’

Lees ‘Pieter De Crem: de meest nutteloze minister van België?’

‘Verkeerd departement’

Eerder stelde ook professor internationale politiek Rik Coolsaet zich bij de evaluatie van het regeerakkoord op Knack.be al vragen bij de functie van Buitenlandse Handel, maar dan omdat die in Michel-I bij het departement Economie (CD&V-minister Kris Peeters, nvdr.) hoort.

‘Buitenlandse Handel hoort namelijk veel beter thuis bij het departement Buitenlandse Zaken,’ aldus Coolsaet. ‘Economie heeft nu eenmaal niet het postennetwerk van BZ, met gevolg dat alles gaat afhangen de persoonlijke relatie tussen twee politici, de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, wat niet zou mogen in de politiek.’ (KVDA)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content