Bart De Wever over troonswisseling: ‘Ik heb een hekel aan party-poopers’

© Belga
Patrick Martens

Dat het koningshuis zijn partij mee in de politieke marge drijft, verwondert N-VA-voorzitter Bart De Wever niet. ‘Dat zal in de aanloop naar de verkiezingen in 2014 crescendo gaan.’

De eedaflegging van koning Filip is in het parlement slechts door een handvol N-VA’ers bijgewoond. Naast Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans tekenden alleen de fractieleiders, de commissievoorzitters en quaestoren van de N-VA present. Partijvoorzitter Bart De Wever bleef helemaal weg. ‘Tot nader order heb ik niet de gave van de bilocatie’, reageert De Wever. ‘Als burgemeester van Antwerpen had ik op de nationale feestdag ook verplichtingen in mijn stad. Ik heb gesproken voor de oud-strijders, het Te Deum bijgewoond en er was een receptie op het stadhuis. Gazet van Antwerpen noemde mijn gedrag onberispelijk.’

Ook op Twitter koos de N-VA voor een oorverdovende stilte over de troonswisseling. Het was niet kop in kas bij de Vlaams-nationalisten?

Bart De Wever: ‘Helemaal niet. Persoonlijk heb ik een hekel aan party-poopers. Iedereen heeft recht op zijn feest. De troonswisseling was niet mijn feest, maar ik vind niet dat je dat van een ander moet vergallen met negatieve uitlatingen of gedragingen. Ik zou dat ook niet gewaardeerd hebben toen op de Vlaamse feestdag van 11 juli tienduizend mensen op de Grote Markt van Antwerpen waren samengestroomd.

Het is bij de N-VA niet wachten tot de bui van koningsgezindheid en jubelrapporten over het koningshuis is overgewaaid?

De Wever: Nee. Dat we geen hartstochtelijke relatie met het koningshuis hebben, is geen nieuws. Principieel kan het voor mij niet dat iemand door geboorte macht verwerft. In de specifieke Belgische context is het bovendien bekend dat de koning weinig op heeft met separatisten in het algemeen en met de N-VA in het bijzonder.

In zijn abdicatierede dankte koning Albert II premier Elio Di Rupo (PS) en de acht voorzitters van de partijen van de nieuwe staatshervorming. Koning Filip zei bij zijn eedaflegging dat hij constructieve contacten met de deelstaten wil onderhouden.

De Wever: Het zal iedereen ondertussen wel al opgevallen zijn dat de traditionele partijen proberen de N-VA in de politieke marge te drijven. Nadat Albert II ons eind 2012 al bij het fascisme van de jaren dertig heeft weggezet, zal de nieuwe koning daarbij zijn deel zeker doen. Het hoogtepunt hebben we trouwens nog niet gezien. Al tijdens mijn nieuwjaarstoespraak begin dit jaar heb ik gezegd dat dit in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 alleen maar crescendo zal gaan.

Uit een bevraging van De Tijd blijkt intussen dat driekwart van de Vlaamse ondernemers genoeg heeft aan een protocollaire koning zonder enige macht, tegenover slechts een kwart van de Waalse ondernemers.

De Wever: Dat bewijst opnieuw dat de democratie in ons land volledig gesplitst is. De houding van de Vlaamse ondernemers is allicht ook ingegeven door hun indruk dat de koning als instrument in handen van de Franstaligen geleid heeft tot een door de PS gedomineerde belastingregering. Dat oordeel kan ik enkel onderschrijven, want Vlaamse ondernemers zijn rationeel en verstandig. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content