Bart De Wever (N-VA): ‘Kan ik me aub bezighouden met de problemen van déze eeuw?’

Bart De Wever: informateur tussen twee deuren. © REUTERS

Volgens Bart De Wever stond een groot deel van de Vlaamse Beweging wel degelijk aan de verkeerde kant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar dat was in de eerste helft van de vorige eeuw. Volgens de N-VA-voorzitter zijn de problemen van de huidige eeuw aan de orde van de dag.

Bart De Wever, net terug van een handelsmissie in Shanghai, reageerde in De Zevende Dag op de commotie rond de uitspraken van minister Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken die kwaad bloed hebben gezet bij de oppositiepartijen. Vooral dan het citaat van Jambon, die had gezegd dat er in de Tweede Wereldoorlog ‘redenen waren om te collaboreren’.

De Wever benadrukte zondag dat zijn partij al jaren zegt dat de collaboratie fout was. Wat niet betekent dat er voor bepaalde mensen geen redenen waren om te collaboreren. “Dat zal wel, hé. Mitterand (vroegere president van Frankrijk, nvdr) heeft gecollaboreerd en is daar later mee in het reine gekomen, de koning van België is bij Hitler op de koffie geweest om te vragen of hij de macht mocht overnemen. Je moet dat in de context van die tijd bekijken, maar het was natuurlijk allemaal wel behoorlijk fout, zowel principieel als tactisch, ” aldus De Wever.

“Dat een groot deel van de Vlaamse beweging aan de verkeerde kant stond is een behoorlijke zwarte bladzijde, maar kan ik mij – ik ben van 1970 – alstublieft bezighouden met de problemen van deze eeuw?”, luidde het.

Dat vandaag in het parlement een debat wordt gevoerd over de problemen uit de eerste helft van vorige eeuw, omschreef de N-VA-voorzitter als ‘surrealistisch’. “Zeker als je het vanuit China bekijkt, dan lijkt het nog surrealistischer.”(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content