‘Bart De Wever moet met inhoud komen: we vertrekken niet met ogen dicht’

Bart De Wever (N-VA) en Benoît Lutgen (CDH) © BELGA
Simon Demeulemeester

Het CDH vraagt dat informateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de potentiële onderhandelingspartners voor de vorming van een federale regering een project overmaakt dat de basis kan vormen voor onderhandelingen.

Het CDH vraagt dat informateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de potentiële onderhandelingspartners voor de vorming van een federale regering een project overmaakt dat de basis kan vormen voor onderhandelingen. Dat heeft de Brusselse ex-CDH-minister Benoît Cerexhe gezegd. De CDH’er bakent wel meteen de onderhandelingsruimte af: geen nieuwe staatshervorming, geen splitsing van de sociale zekerheid en geen aanslag op ‘fundamentele sociale rechten’.

Op vraag van Bart De Wever heeft de koning diens informatieopdracht met een week verlengd. De N-VA wil graag een centrumrechtse regering op de been brengen met MR en CDH. Maar die laatste partij heeft zijn lot in Wallonië en Brussel al verbonden aan de PS voor de vorming van een Waalse en Brusselse regering. Dat het CDH zonder de PS aan de federale onderhandelingstafel aanschuift, lijkt niet evident.

‘Niet enkel CDH moet overtuigd worden’

Toch doet de Brusselse CDH’er Benoît Cerexhe de deur niet dicht, al wijst hij er wel op dat niet alleen zijn partij over de streep moet worden getrokken. ‘Het is niet enkel het CDH dat overtuigd moet worden. Om in een federale regering te stappen moeten alle partners overtuigd worden. Dat moet gebeuren op basis van een project en van een programma. Wij wachten nu op de informateur. Net als andere partijen hebben we op een aantal contacten en uitnodigingen geantwoord. Op een bepaald moment moet er een project komen om op basis daarvan te kunnen discussiëren’, zei Cerexhe op Télé-Bruxelles.

Benoît Cerexhe
Benoît Cerexhe© Belga

De Wever moet dus iets op tafel leggen, meent Cerexhe. ‘We kunnen niet met de ogen dicht vertrekken. Op een gegeven moment moeten we weten op wat we gaan werken de komende jaren op het federale niveau. Behalve de informele contacten die er geweest zijn met de informateur, zijn we nog niet klaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content