Bart De Wever: ‘Ik zal nog anderhalf jaar door een hel moeten’

© Belga
Elisabeth Ackaert

Bart De Wever, sinds een maand burgemeester van Antwerpen, reageert op de polemiek van de regenboog-T-shirts voor Antwerpse loketbedienden. “Mijn inbox zit vol scheldmails. Tot mei 2014 zal ik door een hel moeten”.

“Sinds ik in Antwerpen de macht heb overgenomen, is niets nog normaal. Als ik mijn mond open doe, is het ambras, ook als ik die absoluut niet zoek. Wat is het doel van al die aanvallen? Dat ik mijn mond houd? Ik vrees dat ik nog anderhalf jaar door een hel zal moeten”, reageert Bart De Wever (N-VA) in de Concentra-kranten op de polemiek over de dresscode voor de Antwerpse loketbedienden.

De Wever stelt in het interview dat hij geen spijt heeft van zijn woorden. “Als ik als burgemeester al niet meer mag zeggen wat neutraliteit inhoudt, dan stoppen we er beter mee.” Volgens de nieuwe burgemeester waren de voorschriften voor loketbeambten onder Patrick Janssens, de vorige burgemeester, strenger. “Toen mochten ook de rode HIV-lintjes niet opgespeld worden. Alle partijen, behalve Groen, hebben dat altijd verdedigd. En nu krijg ik dit, omdat ik het ben, die dat zegt.”

“Humoristisch bedoeld”

De Wever werd, onder meer door coalitiepartner Open VLD, hard aangepakt op het gebruik van het woord ‘obediëntie’, een afgeleide term uit het Latijn die voor ‘gehoorzamen’ staat. “Mocht iemand anders dat woord gebruikt hebben, er had geen haan naar gekraaid. Homo of lesbisch zijn is niet iets waarvoor je kiest, het is een biologische dispositie. Die term was humoristisch bedoeld.”

De Antwerpse burgemeester stelt ten slotte dat hij al jaren de gelijkberechtiging verdedigt. “Ik wilde alleen spreken over neutraliteit en gelijkberechtiging. Wat geldt voor holebi’s, geldt evenzeer voor hetero’s. Dat is evident, niemand hoeft zich geviseerd te voelen.” (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content