Bart De Wever: ‘Enige structurele maatregel van regering Di Rupo is belasten’

N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt de ‘bric-à-brac’-begroting van de regering Di Rupo. ‘We moeten af van de PS, die Vlaanderen meetrekt in de ‘wallonisering’ van de economie’

N-VA-voorzitter Bart De Wever is het niet eens met de (gematigd) positieve reacties op het begrotingswerk van de regering Di Rupo. Hij verwijt de regering-Di Rupo geen structurele ingrepen door te voeren – “behalve het heffen van belastingen” -, veel te weinig te saneren in de uitgaven en de factuur door te
schuiven naar de deelstaten. “Als Europa consequent is met zichzelf zal (de beoordeling) niet goed zijn”, verklaarde hij in De
Ochtend op de VRT-radio.

“Paars is terug,” zegt De Wever. “De mensen en de ondernemingen worden geraakt. Wie dienstencheques gebruikt, wie een bedrijfswagen of een hypothecaire lening heeft, de beleggers, kortom de werkende Vlaming heeft bij de begroting al een zware rekening gepresenteerd gekregen en daar gaat nu niets af. Integendeel, er komt nog een beetje bij”, stelt de N-VA-coryfee.

126 miljoen nieuwe belastingen

De Wever ziet in deze begrotingsmaatregelen te weinig structurele maatregelen. Hij vindt het niet kunnen dat de helft van de maatregelen eenmalig zijn, dat er nog eens voor 10 procent of 126 miljoen euro aan nieuwe belastingen bijkomt en dat 20 procent van de factuur zonder overleg naar de deelstaten wordt doorgeschoven.

“Als je je buurman 250 miljoen laat betalen en zegt ‘ik zal u vrijdag een lijst geven’, dan is het toch normaal dat je een beetje kwaad bent”, poneert de N-VA-voorzitter. De federale regering komt in de Vlaamse kas graaien, vatte hij het samen. “52 procent is een eenmalige maatregel. Enkel de terugbetaling van bpost is een inkomst, de rest is uitstel van executie. Het enige wat deze regering structureel doet, is belastingen heffen.”

En wat met de Vlaamse regering, die ook eenmalige maatregelen inschrijft in de begroting, en waar N-VA’er Philippe Muyters minister van Begroting van is? “In Vlaanderen dienen eenmalige maatregelen om de begroting sluitend te maken. Die begroting is in evenwicht.”

De Wever: ‘Moeten af van PS, die Vlaanderen meetrekt in ‘wallonisering’ van economie’

Wat is het alternatief voor de aanpak van Di Rupo en co? “Wij stellen voor wat Europa vraagt: saneren op uitgaven. Maar daar is men niet toe in staat door de PS. Dat is de hoeder van de passieve burger. De arbeidsmarkt en sociale zekerheid moeten hervormd worden. In de sociale zekerheid moet meer rekening gehouden worden met de correlatie tussen wat je invoert en wat je eruit haalt. Doe je dat niet, dan is je sociale zekerheid arbeidsvernietigend. Een regering gedomineerd door PS, met een Vlaams minderheid, kan dat niet.”

“We moeten af van de PS, die Vlaanderen meetrekt in de ‘wallonisering’ van de economie” gaat De Wever verder met zijn kritiek op de Franstalige socialisten. “Men wint door rampen tegen te houden. Waar is de tijd dat je van een regering kon verwachten dat ze goed was, en niet dat ze gewoon de ergste rampen vermeed?” Dat er een hele reeks belastingen niet komt, maakt op Wever geen indruk. “Men kan alleen maar van een totale ramp een ramp maken (…) Enkel het allerdomste van de PS wordt tegengehouden.”

De Wever: ‘Paars is terug’

De stelling dat België het in vergelijking met andere EU-landen goed doet, is voor De Wever niet eerlijk. Hij meent dat naar de schuldgraad moet worden gekeken.”Paars is terug. Die vergelijking was het handelsmerk van Verhofstadt. Dan moet je niet schrikken dat Vlaanderen zich van je afkeert”. Indien Europa consequent is, kan het volgens De Wever niet anders dan België budgettair buizen.

De Wever: ‘Ik zal mij niet door Grondwet laten weerhouden om goede te doen’

Ook het debacle rond artikel 195 van de Grondwet kwam ter sprake. Is het niet inconsequent van De Wever om zelf de Grondwet te willen omzeilen voor het confederalisme, en ondertussen de Raad van Europa in te schakelen om de reegring Di Rupo te beletten ongeveer hetzelfde te doen?

“Als die Grondwet alleen maar mag gebruikt worden om onwettige verkiezingen te omzeilen, dan ga ik er mij niet laten door weerhouden om het goede te doen: dit land institutioneel op orde zetten.”

De Wever: ‘Open VLD liet publiek in de steek, publiek doet dat nu met Open VLD’

Bart De Wever spaarde ook de Vlaamse coalitiepartners in de regering niet. Vooral Open VLD was kop van jut. Verwijzend naar de laatste peiling, waaruit Open VLD als grootste verliezer komt, zei De Wever dat Open VLD krijgt wat het verdient: “De VLD heeft zijn publiek zo in de steek gelaten, dat het publiek nu de VLD in de steek laat. U mag er mij niet horen over klagen dat ik amper concurrentie heb op de rechterflank: als je altijd het omgekeerde doet van wat je kiezers vragen, sinds de burgermanifesten (van Guy Verhofstadt, red.), dan vraag je erom.”

Behoedzaam

De uitstekende resultaten die N-VA voorspeld worden, stemmen De Wever tevreden, maar hij blijft behoedzaam. Hij waarschuwt dat zijn partij “nog twee jaar lang op kop moet fietsen”, terwijl iedereen probeert haar in te halen. “En het is voor ons al niet gezellig in de Wetstraat”, stelt hij.

“Het gevaar van goede peilingen is dat je niet meer kan groeien. Ik importeer nu zogezegd de nationale politiek in de lokale, maar dat zullen de anderen doen na de verkiezingen: als onze resultaten tegenvallen, zullen ze zeggen dat ik nationaal uitgespeeld ben.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content