220 jaar D’Ieteren: waarom de autogroep alle Belgen als klant wil?

D'Ieteren is pionier inzake multimodaliteit.
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

In 2025 bestaat D’Ieteren 220 jaar. Het Brusselse familiebedrijf was er dus voor België er was en maakt intussen deel uit van ons industrieel erfgoed. De invoer en retail van auto’s blijven de kernactiviteit van de onbetwiste nummer één in de Belgische autowereld die ook koploper is inzake multimodaliteit.

Er bestaan nog zekerheden in deze onzekere tijden. D’Ieteren is daar eentje van. Actief sinds 1805, als bouwer van paardenkoetsen voor de Brusselse bourgeoisie en vervolgens van carrosserieën voor gerenommeerde automerken.

Na de Tweede Wereldoorlog verlegt D’Ieteren zijn werkterrein en wordt invoerder en verdeler van Volkswagen in ons land. De VW Kever, decennialang het best verkopende automodel, brengt veel geld in het laatje.

In de loop der jaren breidt het merkenaanbod van de Volkswagen Group uit en gaat D’Ieteren ook Audi, Bentley, Bugatti, Cupra, Lamborghini, Porsche, Rimac, Seat en Skoda importeren en verkopen. Tot heden is D’Ieteren de onbetwiste nummer één in de Belgische autowereld.

D’Ieteren evolueerde van koetsenmaker naar invoerder van auto’s. © Nicolas Van Haaren

Alle Belgen als klant

‘Cijfers zeggen meer dan woorden. D’Ieteren heeft meer dan 1.200.000 wagens op de weg en is met een marktaandeel van 24 procent nummer één in België. Minstens even belangrijk, in mijn ogen, is dat wij met bijna 28 procent ook marktleider zijn wat betreft de verkoop van elektrische voertuigen. Als invoerder van de dochtermerken van de Volkswagen Group beschikken wij over het meest complete e-modellenaanbod. Tot het tegendeel bewezen wordt, blijft elektrische aandrijving de meest efficiënte manier om de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord 2050 te bereiken. Volkswagen heeft in 2015 van zero-emissie en elektrificatie een prioriteit gemaakt en is nummer één in Europa inzake elektromobiliteit. Als invoerder van de dochtermerken van de Volkswagen Group plukken wij daar de vruchten van.’

Intussen is koolstofneutraliteit ook voor D’Ieteren een belangrijke langetermijndoelstelling die als een rode draad door de activiteiten en initiatieven van de autogroep loopt. Zo beantwoordt het gloednieuwe D’Ieteren House in Erps-Kwerps aan de strengste milieuvoorschriften en zijn omzeggens alle leasewagens van de medewerkers elektrisch aangedreven.

‘Als bedrijf vinden wij het onze plicht het goede voorbeeld te geven. Vanuit diezelfde gedachtegang hebben wij de voorbije jaren fors geïnvesteerd in multimodaliteit. D’Ieteren wil ook mensen die geen auto of geen rijbewijs hebben een duurzaam mobiliteitsaanbod doen in de vorm van fietsen, deelauto’s of taxi’s. Door ons tot alle Belgen te richten, spreken wij nu doelgroepen aan die wij als invoerder van auto’s moeilijk konden bereiken. Welnu, via een reeks initiatieven en nieuwe diensten heeft D’Ieteren zijn klantenbestand met 250.000 personen kunnen uitbreiden. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen én voor de luchtkwaliteit.

D’Ieteren Automotive beschikt over het compleetste e-modellenaanbod.

Het is een publiek geheim dat D’Ieteren een rechtstreekse lijn heeft met de politiek. Hoe tevreden of ontevreden bent u als ceo met de recente beslissingen met betrekking tot de autofiscaliteit? Automerken en werkgeversorganisaties wijzen vaak met een beschuldigende vinger naar de politiek.

Denis Gorteman: ‘Punt één: D’Ieteren is Belgisch én blijft Belgisch. Door onze lokale verankering en aandeelhoudersstructuur onderscheiden wij ons van onze concurrenten die meestal filialen zijn van de automerken en geacht worden in de pas te lopen van hun bazen in het buitenland. Hun prioriteiten zijn niet altijd de onze. D’Ieteren daarentegen is onafhankelijk en moet niemand naar de mond praten. Wij kijken in eerste instantie door de bril van de Belgische klant.

Punt twee: door ons engagement zijn wij het aan onszelf verplicht alert en actief te blijven. Dat houdt in dat wij openlijk van gedachte wisselen met onze collega’s binnen Febiac en informeel overleggen met de politiek in de brede zin van het woord. Wij doen dat om onze eigen belangen maar ook die van de sector én consumenten te verdedigen.

Bovendien gebruiken wij onze contacten om de beleidsmakers te informeren over wat er gebeurt in de autowereld die in volle evolutie is, met kapers op de kust in de vorm van kapitaalkrachtige, sectorvreemde multinationals. Verwacht van mij geen commentaar pro of contra op recente regeringsbeslissingen. Wat ik kwijt wil is dat de vorige regering een stabiel fiscaal kader heeft gecreëerd dat in grote lijnen is overgenomen door de nieuwe regering. Daardoor weten de sector en klanten waaraan zich te houden. Het is geen geheim dat wij van de overheid een creatieve oplossing verwachten om de e-verkoop aan particulieren te stimuleren. Die moet naar omhoog om de CO2-doelstellingen te kunnen bereiken maar ook om de klimaatverandering af te remmen. Hopelijk komt die creatieve oplossing er snel want de autosector maakt de moeilijkste periode uit zijn geschiedenis door. De onvoorspelbaarheid van het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering zorgt voor olie op het vuur.’

D’Ieteren verkoopt alle dochtermerken van de Volkswagen Group.

Brussel krijgt ook in 2026 een autosalon. Een goede beslissing? 

Denis Gorteman: ‘De editie 2025 was een groot succes en heeft ons overtuigd om deel te nemen aan de editie van 2026. Feit is dat de Brussels Motor Show ons land internationaal terug op de kaart heeft gezet. Daarnaast biedt het autosalon de sector de gelegenheid om zijn kunde en kunst te etaleren vis-à-vis zijn klanten maar ook ten overstaan van de Belgische en Europese overheden én investeerders. De Brussels Motor Show heeft ook een keerzijde en dat zijn de kosten voor de exposanten. Die zijn zelfs voor een invoerder van ons formaat aanzienlijk.

Daarom stel ik voor om na de editie van 2026 een grondige kosten-batenanalyse te maken en na te gaan of een tweejaarlijkse editie geen betere formule is. Het is niet verkeerd om lessen te trekken uit het verleden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content