‘Stop met autobranche in diskrediet te brengen’

Aanschuiven in Brussel. © Belga

‘De veralgemeende aanval op dieselwagens grenst soms aan het groteske’, zegt automobielfederatie Febiac.

De problematiek rond de sjoemelsoftware bij het Duitse autoconcern Volkswagen is voor sommigen de gelegenheid om de autobranche in zijn geheel in diskrediet te brengen. Dat is volstrekt onaanvaardbaar, hekelt automobielfederatie Febiac, zonder die problematiek te willen minimaliseren.

Febiac “benadrukt met klem de zeer belangrijke vooruitgang die verbrandingsmotoren de voorbije jaren hebben doorgemaakt”. (…) “De veralgemeende aanval op dieselwagens grenst soms aan het groteske. Dieselvoertuigen dragen in belangrijke mate bij tot het halen van de doelstellingen wat betreft het verminderen van de CO2-uitstoot. Het gelijkschakelen van de emissielimieten wat betreft fijnstof, plaatst benzine – en dieselmotoren sinds kort op gelijke hoogte; en SCR-katalysatoren die op Euro-6 voertuigen te vinden zijn, pakken de uitstoot van stikstofoxides aan.”

Misbruikt

Niets laat volgens Febiac bovendien vermoeden dat het einde van de vooruitgang op dat vlak bereikt is. “We mogen deze vooruitgang niet fnuiken. Het is voor Febiac bovendien onaanvaardbaar dat van deze storm in autoland misbruik wordt gemaakt om noodzakelijke infrastructuurprojecten een halt toe te roepen. De meest efficiënte manier om brandstofverbruik en emissies snel, doeltreffend en voor álle voertuigen – en niet enkel de nieuwste – te beperken, is een kwaliteitsvolle infrastructuur en vlotter verkeer.”

Febiac is dan ook “bijzonder tevreden over de serene standvastigheid die de regeringen in dit land de voorbije dagen hebben getoond”. “De fouten die gemaakt werden, zijn absoluut geen reden om de inspanningen van de ganse sector te miskennen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content