Skoda Octavia met AI

Skoda vernieuwt de succesvolle Octavia en kiest voor klassieke verbrandingsmotoren.
Gert Verhoeven

Skoda vernieuwt zijn bestverkopend model, de Octavia. Zowel de berlineversie als de break (combi) van de middenklasser krijgen een grondige update.

De Octavia is voor Skoda al decennia een hit. Over de generaties heen werden er ruim 7 miljoen exemplaren van gebouwd. Deze Octavia van de vierde generatie ondergaat nu een tussentijdse facelift en dat merk je aan het aangepaste radiatorrooster en de nieuwe ledmatrix-koplampen. Verder werden voor- en achterbumper bijgepunt en er komen aangepaste achterlichtunits met ledtechnologie. Skoda verruimt ook het aanbod van rijhulpsystemen.

Het interieur krijgt bijkomende uitrusting zoals een digitaal display voor de klimaatregeling. De afwerking gebeurt met ecologisch verantwoorde en vooral duurzame materialen. In één moeite wordt ook het infotainment vernieuwd en alles is klaar om de ChatGPT-chatbot te integreren. Maar deze functie zal pas later worden geactiveerd.

Privé

Opvallend is dat Skoda voor conventionele motoren kiest. Het gamma bestaat uit vier benzinemotoren en twee diesels. Daarmee vaart Skoda duidelijk een andere koers dan veel concurrenten. De Tsjechische constructeur wil op die manier aangeven dat het ook mikt op de privéconsument die (nog) niet warm loopt voor volledig elektrisch aangedreven modellen.

Skoda biedt wel een alternatief in de vorm van de mild hybride technologie die CO2-emissie en brandstofverbruik een beetje drukken. De constructeur wil tot slot ook zijn sportief DNA beklemtonen met een snelle RS-versie op basis van de tweeliter TSI turbo benzinemotor die bij de RS 265 pk levert. De basismotor is de 1.5 TSI met 115 of 150 pk. De tweeliter benzinemotor levert 204 of 265 pk. Dieselen kan met een 2.0 TDI die 115 of 150 pk neerzet. Prijzen en een exacte lanceringsdatum worden later gecommuniceerd. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content