Oxford start productie nieuwe Mini

In Oxford rolt inmiddels de vijfde generatie (BMW-)Mini van de band.
Gert Verhoeven

In de Britse en hypermoderne productiesite van Mini in Oxford is de montageband van de vijfde generatie Mini Cooper opgestart.

Dit gebeurde in het bijzijn van Charly Cooper, de kleinzoon van de Illustere John Cooper die het compacte wagentje destijds vleugels gaf. Met als resultaat successen in onder andere de rally van Monte Carlo.

De nieuwste generatie Mini hatch (het driedeursmodel) is de vijfde generatie Mini. De auto is een Brits product want de koetswerkpanelen en elementen van het onderstel perst een fabriek in Swindon, de aandrijflijnen met drie- en viercilindermotoren komen uit de BMW-fabriek van Hams Hall in North-Warwickshire. De assemblage van die componenten tot een Mini gebeurt in Oxford in een fabriek die doorgedreven geautomatiseerd is. Volgens de constructeur garandeert dat een bijzonder hoge afwerkingskwaliteit. 

3 modellen

Sinds de lancering van de nieuwe generatie Mini – maar dus onder BMW-vleugels – zijn in Groot-Brittannië al 4,4 miljoen Mini’s gebouwd, waaronder 150.000 exemplaren met een volledig elektrische aandrijving. Nu worden ook nieuwe productielijnen klaargemaakt die vanaf 2026 twee nieuwe zuiver elektrische Mini-modellen assembleren.

De nieuwe Mini driedeurs is momenteel het derde model in het gamma, naast de Mini Electric en de Countryman. Van deze nieuwe Mini komt een klassieke versie en een snelle Cooper S. De eerste modellen zullen nog in de lente van dit jaar aan klanten worden geleverd. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content