Nergens minder geslaagden voor rijexamen dan in Limburg

07/07/17 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

Bron: Belga

Nergens in Vlaanderen slagen er zo weinig mensen in hun eerste praktische rijexamen als in Limburg. In de examencentra van Alken en Bree deed slechts 38 procent dat met succes. In Vlaams-Brabant is dat bijna de helft meer (53 procent). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) opvroeg.

Nergens minder geslaagden voor rijexamen dan in Limburg

© /

Vlaanderen telt zestien examencentra waarvan er twee in Limburg liggen: in Alken en Bree. 'Uit de cijfers van 2015, 2016 en 2017 blijkt dat er nergens minder mensen slagen in hun eerste praktische rijexamen dan in Limburg.

Zo slaagt gemiddeld 38 procent van de Limburgse deelnemers de eerste keer voor het praktische rijbewijs B, 30 procent slaagt bij zijn/haar tweede en 20 procent bij zijn/haar derde examen. De rest heeft meer dan drie examens nodig om het rijbewijs B binnen te halen.' De slaagpercentages in de andere provincies liggen opvallend hoger: in Vlaams-Brabant slaagt 53 procent van de kandidaten voor het eerste examen, in Oost-Vlaanderen 51 procent, in Antwerpen 46 procent en in West-Vlaanderen 44 procent.

Volgens Lode Ceyssens is dat verschil buiten proportie en niet te verklaren. 'Een analyse dringt zich op.' De CD&V'er gaat minister Weyts verder over de kwestie ondervragen. 'Om alles beter in kaart te kunnen brengen, zouden we de gegevens moeten hebben van enerzijds de kandidaten die vrije rijbegeleiding volgden, en anderzijds de kandidaten die door een professionele rijschool opgeleid werden', zegt Ceyssens. 'Daarnaast is het ook belangrijk dat de examinatoren goed opgevolgd worden.'

Onze partners