Nederlandse Mini-productie gestopt

Na ruim 10 jaar trekt BMW de stekker uit de Nederlandse fabriek in Born.
Gert Verhoeven

In het Nederlandse Born rolde de laatste Mini van de band. De Anglo-Duitse BMW-dochter concentreert de productie van Mini’s nu vooral in de moderne Britse Oxford-site en in de (BMW-)fabriek in Leipzig.

De fabriek in het Nederlandse Born was een erg veelzijdig assemblagebedrijf waar verschillende constructeurs de meest uiteenlopende modellen produceerden. De meeste merken weken uit naar deze site wanneer ze voor hun succesvolle modellen niet voldoende productiecapaciteit hadden. Dan was het meestal goedkoper om tijdelijk auto’s te bouwen bij het Nederlandse VDL Nedcar in plaats van zelf een bijkomende productiesite te kopen of te bouwen.

Het bedrijf is eind jaren zestig opgericht om er Dafjes te assembleren met de typische automatische CVT-transmissie. Later kwam het bedrijf – net als DAF – in handen van Volvo en rolden er diverse compacte Volvo-modellen van de montagelijn. Uiteindelijk werden er zelfs Mitsubishi’s in elkaar geschroefd en toen die productie stilviel, kwam BMW als reddende engel en bouwde Born tien jaar lang Mini- en BMW-producten.

Sluiting

Tot nu toe werd er de Mini Countryman gemaakt. Vorig jaar kwam er al een einde aan de productie van de BMW X1. Na de generatiewissels van beide modellen worden die voortaan in het Duitse Leipzig geassembleerd. Op dit ogenblik is het raden naar een mogelijk nieuwe opdrachtgever. De voorbije jaren was er interesse van verschillende partijen. Er deden zelfs geruchten de ronde dat Tesla interesse toonde en recenter kwam BYD in beeld toen dat Chinees bedrijf openlijk aankondigde dat het op Europese bodem wilde produceren.

Maar Tesla heeft momenteel niet langer expansieplannen en BYD maakte recent bekend dat ze een nieuwe productiesite in Hongarije gaan bouwen. Op korte termijn is dat slecht nieuws voor honderden medewerkers van Nedcar die hun job verliezen. Het personeelsbestand bestaat overigens niet uitsluitend uit Nederlandse werkkrachten, er worden ook honderden Belgische grensarbeiders getroffen door de mogelijke sluiting. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content