Hogere belasting voor pick-ups in 2023

Ook privépersonen genieten in Vlaanderen van de gunstigere verkeersbelasting voor pick-ups. Daaraan wil de Vlaamse regering een eind maken vanaf 1 januari 2023.

Pick-ups – stoere terreinvoertuigen met een laadbak – vallen onder de fiscale regeling voor lichte vrachtvoertuigen. Dat betekent dat eigenaars geen BIV (Belasting op InVerkeerstelling) moeten betalen en slechts een gering bedrag aan jaarlijkse verkeerstaks (ongeveer 150 euro). Op politiek vlak is men van mening dat dit achterpoortje gesloten moet worden om ‘oneigenlijk gebruik van deze zware, gevaarlijke en vervuilende voertuigen te ontmoedigen’.

Voortaan is BIV en een hogere verkeersbelasting verschuldigd voor pick-ups.

8.000 euro duurder

Wallonië paste zijn verkeersbelasting al aan voor pick-ups die door particulieren worden ingeschreven waardoor deze sinds begin 2022 hoger belast zijn als gewone personenwagens. Weldra volgt Vlaanderen dat voorbeeld. Het Vlaamse parlement zal normaal volgende week een nieuw decreet goedkeuren zodat de nieuwe fiscale regels voor pick-ups al vanaf 1 januari 2023 kunnen ingaan voor nieuwe wagens. Voor de reeds ingeschreven pick-ups blijven de bestaande regels van kracht, alsook voor bedrijven die na die datum een pick-up aankopen en in het verkeer brengen.

Hierdoor zal rijden met een pick-up ook in Vlaanderen fiks duurder worden. De Vlaamse regering rekent voor dat voor pick-ups de gemiddelde BIV ongeveer 8.000 euro zal bedragen en dat de jaarlijkse verkeersbelasting zal stijgen van gemiddeld 150 euro naar zo’n 800 euro in 2023.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content