Mazda is later dan zijn concurrenten op de elektrische trein gesprongen en is daardoor op achtervolgen aangewezen. Met de lancering van de Mazda 6 e verdubbelt de Japanse constructeur nu zijn modellenaanbod van één naar twee. Mét de hulp van een Chinese partner.
De geschiedenis van Mazda gaat terug tot 1920. Wanneer Jujiro Matsuda in 1920 besluit om in Hiroshima een onderdelenfabriek voor machines te bouwen, ziet hij dat als een opstap naar een eigen automerk. De ambitieuze ondernemer maakt zijn droom waar wanneer hij in 1931 zijn eerste driewielerbestelwagen met een luchtgekoelde ééncilindermotor op de markt brengt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de autoproductie op bevel van de Japanse keizer tijdelijk stilgelegd en rollen er tanks van de band. Op 6 augustus 1945 maakt een Amerikaanse atoombom de stad gelijk met de grond. Als drie dagen later een tweede atoombom Nagasaki verwoest, hijst Japan de witte vlag en volgen moeilijke jaren voor het land.
Wie vernieuwend denkt, vindt originele oplossingen
Het duurt tot 1960 voor Mazda de draad opnieuw opneemt met twee nieuwe modellen die meteen een schot in de roos zijn. In vier jaar tijd worden 1 miljoen wagens verkocht. In 1967 verbaast Mazda de internationale autowereld met een revolutionaire verbrandingsmotor zonder cilinders en zuigers. De rotatiemotor is compacter, lichter en in theorie bedrijfszekerder dan een benzine- of dieselmotor.
Maar tussen theorie en praktijk gaapt een diepe kloof. De rotatiemotor van Mazda kan de hoge verwachtingen niet inlossen en wordt geen commercieel succes. De Mazda-ingenieurs geven de moed niet op en blijven zoeken naar originele oplossingen om de efficiëntie van hun motoren te verhogen en het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te verlagen.
In de plaats van de cilinderinhoud te verminderen en een turbo of compressor toe te voegen, zoals andere constructeurs dat doen, introduceert Mazda de zogenaamde SKYACTIV-technologie. Die bestaat erin de compressieverhouding te verhogen wat resulteert in 15 procent meer koppel en 15 procent minder brandstofverbruik alsook in minder schadelijke CO2– en NOx-uitstoot.
De SKYACTIV-technologie wordt een succes, de Mazda-verkoop schiet pijlsnel de hoogte in. Onder het motto ‘lichter, sterker en veiliger’ implementeert de Japanse constructeur bovendien een onderstel uit aluminium en staal dat een gewichtsbesparing van zo’n 8 procent oplevert. Terzelfdertijd verhoogt het de rijdynamiek en passieve veiligheid.
De voorbije jaren heeft Mazda fors geïnvesteerd in de verjonging en uitbreiding van zijn gamma waarbij het zogenaamde ‘Kodo – Soul of Motion’-design in het oog springt. Dat is geënt op de tradities van de Japanse kunst en schoonheid van de ruimte tussen voorwerpen en draagt mede de signatuur van de Belgische designer Jo Stenuit.
Ondanks lucratieve aanbiedingen van meer gerenommeerde merken is Stenuit zijn werkgever trouw gebleven. Een attitude die kenmerkend is voor het grote samenhorigheidsgevoel onder de medewerkers van de Japanse constructeur… eens Mazda, altijd Mazda.
Meegaan met de tijd
Zoals gezegd, Mazda is met vertraging op de elektrische trein gesprongen. Het heeft daardoor een technologische achterstand opgelopen op het vlak van elektrische aandrijving en heeft tot nu niet kunnen profiteren van de wereldwijde opmars van de elektrische auto. Met name in China, de grootste automarkt ter wereld, is de verkoop van elektrische auto’s explosief gestegen.
In een poging alsnog een graantje mee te pikken van het succes van de e-auto heeft Mazda in 2020 de MX-30 E SKYACTIV op de markt gebracht. De compacte SUV wordt aangedreven door een 140 pk sterke elektromotor die wordt gevoed door een lithium-ion batterij met een vermogen van 35,5 kWh. Die combinatie garandeert een bescheiden autonomie van 200 kilometer.
Bij de lancering gaf woordvoerder Peter Gemoets toelichting bij de keuze voor een kleinere accu. “Hoe zwaarder en sneller een auto is, hoe meer die verbruikt en vervuilt. Dat geldt ook voor een e-auto. Hoe zwaarder en krachtiger die is, hoe meer stroom die verbruikt en hoe meer stroom moet worden opgewekt. Dat verklaart waarom Mazda niet meedoet aan het opbod op het gebied van vermogen en rijbereik. Mazda focust op de essentie van elektrisch autorijden.”
In China brandt de lamp
Wij zijn ondertussen vijf jaar verder. De MX-30 E SKYACTIV is geen commercieel succes geworden terwijl elektrisch autorijden in een stroomversnelling terecht is gekomen. Constructeurs zonder een volwaardig e-aanbod kunnen op termijn niet overleven.
De Japanse autobouwer is dus aan zet en haalde op de Brussels Motor Show 2025 het doek van de Mazda 6 e. Oorspronkelijk was het de bedoeling om die enkel in China op de markt te brengen, maar vanaf nu is die ook in Europa te koop.
In feite is de nieuwkomer ontwikkeld door Mazda’s alliantiepartner Changan. Dat oudste Chinese automerk geniet buiten China weinig bekendheid. Changan is een staatsbedrijf en coöpereert sinds 2012 met Mazda.
In het geval van de Mazda 6 e zijn enkel het design en aankleding binnenin het werk van Mazda-medewerkers. So what? Ook Audi en VW doen beroep op de expertise van Chinese partners bij de ontwikkeling en productie van nieuwe elektrische modellen en onderdelen. VW stelt in China 90.000 medewerkers tewerk in 39 kleine en grote fabrieken. Ook BMW, Mercedes en Mini werken nauw samen met Chinese constructeurs. Die slagen erin om elektrische auto’s veel sneller én goedkoper te ontwikkelen dan zijzelf. Chinezen werken nu eenmaal harder, langer en tegen een lager loon.
Nieuwe episode
Het is niet de eerste keer dat Mazda samenwerkt met een niet-Japanse partner. In de jaren zeventig was dat al het geval met Ford. Als onafhankelijk volumemerk is Mazda op wereldvlak immers een relatief kleine speler met veel minder financiële middelen ter beschikking dan de veel grotere Aziatische en Europese concurrenten.
Wat levert de samenwerking dit keer op? Optisch is de 4,92 meter lange Mazda 6 e een geslaagde verschijning, anders dan anders en toch typisch Mazda. De verzonken deurklinken en uitklapbare spoiler verklappen dat het designerteam van Jo Stenuit een gunstige stroomlijn heeft nagestreefd – om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden.
Het dashboarddesign is dan weer atypisch Mazda. De fysieke bedieningskloppen zijn verdwenen en hebben plaats moeten maken voor een horizontaal geplaatst 14,6 inch touchscreen en 10,2 inch scherm achter het stuurwiel. Een head-up display is standard.
So far so good. Een overdaad aan informatie kan ook van het goede te veel zijn wanneer die een storende factor wordt die de aandacht afleidt van het verkeer. Dat geldt ook voor de doorgedreven digitalisering. Als bestuurder van de Mazda 6 e moet je voor alles en nog wat, van de bediening van de airco tot de achteruitkijkspiegels en ruitenwissers, via het centrale touchscreen passeren. Dat zorgt tijdens het rijden voor ergernis en bijkomende stress wat niet bevorderlijk is voor de verkeersveiligheid.
Spijtig genoeg is dat de nieuwe trend bij zowat alle merken. Als consument heb je weinig verweer. De meeste systemen en toepassingen worden in China ontwikkeld door slimme koppen die in een compleet andere denkwereld leven dan de doorsnee autobestuurder. Stembediening of gebarentaal kan helpen maar spijtig genoeg functioneren die tijdens onze de testrit niet altijd naar behoren. Vloeken op zijn Vlaams helpt niet.
Veel waar voor uw geld
Het goede nieuws is dat de Mazda 6 e verrassend veel waar voor zijn geld biedt in de vorm van een luxueus interieur dat chic oogt én premium aanvoelt. De afwerking en gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit, de inzittenden voor- en achteraan hebben veel ruimte ter beschikking, zelfs het handschoenenkastje is ruim bemeten. Dat geldt ook voor de frunk onder de motorkap. Het koffervolume daarentegen is met 466 liter middelmaat voor een auto van bijna vijf meter.
De Mazda 6 e Long Range is uitgerust met een elektromotor met een vermogen van 244 pk en een batterij van 80 kWh die een WLTP-rijbereik van 550 kilometer garandeert. In de praktijk worden er dat 450 tot maximaal 500. De laadsnelheid is aan de trage kant, van 10 tot 80 procent in 47 minuten. Opteer je voor de kleinere batterij van 68,8 kWh gaat het laden een flink stuk sneller maar is het reëel rijbereik beduidend kleiner, maximaal 375 kilometer. Een en ander heeft ermee te maken dat het om twee verschillende accu’s gaat (LFP en NMC). Welke accu aanbeveling verdient, hangt af van je mobiliteitsprofiel.
Hoe gedraagt de nieuwkomer zich op de weg? De Mazda 6 e maakt een volwassen, overtuigende indruk en laat geen steken vallen. De sierlijke limousine rijdt vlot, comfortabel en veilig, voelt goed aan en nodigt uit tot ontspannend cruisen met op de achtergrond rustgevende muziek.
Het meest overtuigende argument pro Mazda 6 e is zijn zeen competitieve prijs. In vol ornaat kost die 42.890 euro en is daarmee 20.000 à 25.000 euro goedkoper dan een vergelijkbaar model van een Europees merk. Hij is zelfs goedkoper dan vergelijkbare modellen van de Chinese merken.
Laat Peking begaan, of niet
De nieuwkomer staat vanaf volgende maand in de showroom, snelle beslissers krijgen 1.500 euro extra korting. Het is koffiedik kijken of de elektrisch aangedreven Mazda 6 evenveel succes zal kennen als de versie met een verbrandingsmotor. In bevestigend geval is het uitkijken naar de toekomstige strategie van Mazda maar ook van Changan.
De Chinese partner van Mazda is immers een staatsbedrijf. Ziet Peking een eventueel succes van de Mazda 6 e als een bedreiging voor de positie van de grote Chinese merken die goed op weg zijn om de macht in de internationale autowereld over te nemen? Zal Peking laten begaan of ingrijpen?