Hiervoor worden auto’s afgekeurd

Alain De Jong

In Vlaanderen keurde de technische controle in 2023 liefst 22.862 personenwagen af. Nochtans zijn veel euvels eenvoudig te vermijden.

Het is een jaarlijks ritueel waar veel bestuurders tegenop kijken: de autokeuring. De technische controle van een personenwagen is verplicht vanaf 2 maanden vóór de datum waarop je voertuig 4 jaar oud wordt. En: te rekenen vanaf de eerste inverkeerstelling. Daarna moet je auto jaarlijks naar de keuring, binnen de 2 maanden vóór het verstrijken van het laatst afgeleverde keuringsbewijs.

Hoewel de regels en deadlines duidelijk zijn, blijkt de autokeuring voor veel bestuurders problematisch. Vorig jaar kregen maar bijna 340.000 personenwagen een rode kaart of een groene met een beperkte geldigheid van drie maanden voor een of ander technisch of administratief mankement. Dat is ruim 15 % van de zowat 2.150.000 personenwagens die in 2023 passeerden bij de Vlaamse keuringscentra.

De meeste ongewenste kaarten komen voort uit problemen met de afstelling van de lichten of de staat van de banden. Die zijn vaak eenvoudig te vermijden door een controle vooraf, die je zelf doet of door je garagist laat uitvoeren. Zo vermijd je een tijdrovende herkeuring die je uiteraard opnieuw moet betalen.

Dit zijn de 10 meest voorkomende oorzaken van een rode kaart bij de autokeuring:

1. Afstelling dimlichten

2. Werking van stoplichten

3. Onvoldoende profiel op banden

4. Werking standlichten

5. Koord banden zichtbaar (of beschadigd)

6. Opaciteit uitlaatemissies

7. Montage banden

8. Vloeistoflek

9. CO2-waarde uitlaatemissies

10. Demping

Bron: GOCA Vlaanderen

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content