Green Mobility verlaat ook België

Green Mobility stopt in België en de wit-groene elektrische Zoë's verdwijnen uit het straatbeeld.
Gert Verhoeven

Green Mobility, het deelplatform dat alleen elektrische auto’s aanbood, zet zijn activiteiten in België stop. Eerder vertrok Green Mobility ook al bij onze noorderburen.

Green Mobility legde zich de voorbije jaren toe op deelwagens met een uitsluitend elektrische aandrijving. De vloot deelwagens bestond in hoofdzaak uit Renault Zoe’s die de gebruikers per minuut konden huren. In die huurkost zat uiteraard de huurprijs, maar ook de energiekost. Het aantal afgelegde kilometers was ondergeschikt omdat er per tijdseenheid werd afgerekend. Een ander belangrijk kenmerk was het free floating principe, waarbij de gebruiker de wagen niet op geijkte stalplaatsen moest achterlaten. 

Naar huis

Deelplatformen staan meer en meer onder druk. Zo kondigde ook Poppy aan dat het een aantal kleinere centrumsteden verlaat. Op dit ogenblik lijkt het dat deelwagensystemen vooral rendabel kunnen zijn in grotere steden met erg veel gebruikers. Het is een complexe oefening, want als uitbater wil je zo weinig mogelijk voertuigen die zo veel mogelijk onderweg zijn. Gebruikers zien dit aanbod omwille van de pittige gebruikskost bij kleinere afstanden of korte gebruiksduur vaak als noodoplossing. Bijvoorbeeld bij te slecht weer voor de fiets of het openbaar vervoer.

Dat maakt dat er afhankelijk van het seizoen of het weer, tekorten of overschotten opduiken in de vloot. Vooraf plannen kan dit voorkomen maar weersomstandigheden zijn lang op voorhand niet in te schatten. Een terugkerende kritiek is ook de hygiënische staat van de deelwagens want niet alle gebruikers laten hun wagen even netjes achter. 

Green Mobility plooit zich momenteel terug op zijn thuismarkt Denemarken. De aanbieder verdwijnt ook in andere Europese landen zoals Finland en Nederland. In ons land gaat het om een vloot van enkele honderden Renault Zoë’s die wellicht worden verkocht. Het is niet uitgesloten dat deze diensten op termijn weer worden uitgerold bij ons. Voor veel privégebruikers wordt het bezit van een voertuig – zeker een elektrisch voertuig – te duur waardoor huur of een abonnementsformule een waardig alternatief is. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content